Ogräseldningen ledde till att mangårdsbyggnaden brann ned till grunden.

Ogräseldningen ledde till att mangårdsbyggnaden brann ned till grunden. Genrebild: ADOBE STOCK

Eldade upp lantbruk med ogräsbrännare – får rätt mot försäkringsbolaget

Anses inte ha varit vårdslös

SVEDALA. När lantbrukaren skulle elda upp lite ogräs slutade det med att hela bondgården brann upp. Länsförsäkringar vägrade betala, eftersom de ansåg att hgan varit vårdslös. Nu slår Helsingborgs tingsrätt fast att försäkringsbolaget måste betala 2,7 miljoner kronor.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Den 27 juni 2017 gick lantbrukaren på sina ägor och sprutade eld med hjälp av en så kallad ogräsbrännare. Det var torrare än han förutsett och branden spred sig snabbt till det torra gräset. Lantbrukaren ringde 112 direkt, men när räddningstjänsten kom till platsen var mangårdsbyggnaden helt övertänd.

Lantbrukaren begärde direkt ut ersättning från sitt försäkringsbolag, medan de sa tvärnej. De ansåg i första hand att han varit grovt vårdslös, i andra hand att han hade brutit mot de säkerhetsföreskrifter som fanns i försäkringsbrevet. Resultatet skulle i bägge fallen bli att han blev utan ersättning.

Sedan dess har ärendet stötts och blötts i Helsingborgs tingsrätt, men förra veckan kom Länsförsäkringar och lantbrukaren till slut överens.

De kom överens om att Länsförsäkringar omgående skulle sätta in 2,7 miljoner kronor allt som allt på lantbrukarens konto. Parterna står för sina respektive rättegångskostnader och har inte rätt att ställa några mer krav i målet. Lantbrukaren hade från början krävt 7,7 miljoner och Länsförsäkringar ville inte betala ut en krona.

Publicerad 18 February 2019 13:54