Paola Irmfors umgås gärna med Bobby:

Paola Irmfors umgås gärna med Bobby: "Han är så söt och gullig", säger hon. Foto: Anja Degerholm

Digitala skall och jamningar ger de äldre trygghet

Robothusdjur nytt inslag inom äldreomsorgen i Hörby

HÖRBY.

På Bokegården i Hörby flyttade för några veckor sedan hunden Bobby och katten Lurved in. De behöver varken mat eller rastning, men ger de boende både sällskap och trygghet. De är nämligen robothusdjur.

Av

– Många som bor här är gamla bönder som haft djur tidigare. De är väldigt glada för att vi har köpt in dem, det livar upp, säger Annica Persson, gruppansvarig och e-hälsocoach på Bokegården.

Det är de boende själva som har namngett robothusdjuren.

– Min första hund hette Bobby, precis som han här, säger Paola Irmfors medan hon stryker på den digitala hundens päls.

Hon brukar ofta ha Bobby i famnen. Precis som en riktig hund kan Bobby skälla och vifta på svansen. Han vänder också på huvudet när man pratar med honom och om lampan släcks så lägger han sig ner och vilar.

– Alla pratar med dem precis som om de vore riktiga husdjur. Trots att man vet att det är en robot så blir man lite puttinuttig med den, säger Annica Persson.

Katten har fått namnet Lurved efter sitt lurviga utseende. Lurved spinner och jamar och kan även lägga sig på rygg för att bli kliad på magen. Båda djuren går på batterier. Lurved har dock drabbats av någon åkomma och måste till "veterinären" för att bli lagad.

Katten Lurved brukar ligga på skänken vid entrén på Bokegården – när han inte är utlånad, vilket är ganska ofta, berättar Annica Persson.

Katten Lurved brukar ligga på skänken vid entrén på Bokegården – när han inte är utlånad, vilket är ganska ofta, berättar Annica Persson. Foto: Anja Degerholm

Robothusdjuren kostar runt 3 000 kronor styck att köpa in. Hittills har kommunen köpt in två katter och två hundar som används i verksamheten. Hörby ligger i framkant när det gäller satsningar på e-hälsa. Tidigare har kommunen bland annat köpt in kommunikationsrobotar och "magiska bord" som projicerar bilder som ska stimulera dementa personer till rörelse.

– Det handlar om att kunna sätta guldkant på tillvaron för de boende – med de knappa resurser vi har, säger socialchefen Eva Klang-Vänerklint som varit drivande i att införa mer digital teknik inom äldreomsorgen sedan hon tillträdde sin tjänst för snart tre år sedan.

– Det är jätteroligt att kommunen vågar satsa. De som kommer in här om några år är redan duktiga på det digitala och har internetbank, Facebook och Skype. Det är bra att vi är förberedda, säger Annica Persson.

Bokegården hade tidigare en annan robotkatt som inte var lika avancerad och verklighetstrogen som Lurved.

Bokegården hade tidigare en annan robotkatt som inte var lika avancerad och verklighetstrogen som Lurved. Foto: Anja Degerholm

Fler digitala projekt är på gång. Inom kort ska Bokegården även få en så kallad Bike around, en cykel med tillhörande skärm som tar med en på en virtuell cykeltur. På skärmen projiceras bilder från Google street view och tanken är att väcka gamla minnen till liv.

– Man kan välja om man vill cykla förbi sitt gamla hem – eller i Rio de Janeiro. När man trampar rör sig bilden på skärmen, precis som när man cyklar, berättar Annica Persson.

Bokegården medverkar även i ett VR-projekt tillsammans med Lunds tekniska högskola (LTH) där de boende får testa olika virtual reality-program för att se hur de kan anpassas för äldre. Med hjälp av VR-glasögen kan de som har svårt att röra sig ändå ta sig en digital tur ut i skogen eller till stranden.

– De äldre tycker det är lite fräckt att testa nya saker, det är ingen som har varit emot det – snarare tvärtom, säger Annica Persson.

Publicerad 18 February 2019 00:00