Dynamit och tändmedel hittades vid husrannsakan.

Dynamit och tändmedel hittades vid husrannsakan. Foto: Polisen.

25-åring hade kilovis med sprängmedel och amfetamin – döms till fem års fängelse

Misstänkta medhjälpare frias – döms för andra narkotikabrott

KÅSEBERGA.

En 25-årig man förvarade 8,3 kilo amfetamin och 39 kilo sprängmedel i en bostad i Kåseberga. Nu döms han som ensamt ansvarig till flera års fängelse. Två andra män som misstänkts som medhjälpare frias från inblandning men döms till kortare fängelsestraff för andra brott.

Av
André Kvist

Totalt tolv personer åtalades i samband med diverse narkotikabrott och gällande sprängmedel som hittades i en bostad i Kåseberga. Av dessa hade polis och åklagare tagit ut tre män som huvudpersoner.

I flera fall har olika misstankar beröring med varandra och åklagaren presenterade stundtals samma bevisning under flera åtalspunkter. Det som har störst tyngd inbegriper beslaget på 8,3 kilo amfetamin, 67,5 gram cannabisharts och 39 kilo dynamitsprängämne. Samt 30 krutsprängkapslar apterade på meterlånga krutstubiner som hittades i Kåseberga den 2 mars i fjol.

Ystad tingsrätt bedömer att det är en man, den 25-åring som varit huvudmisstänkt, som ensam bär ansvaret för narkotikan och sprängmedlen. Hans två misstänkta medhjälpare frias från misstankarna angående detta men döms till sex respektive tio månaders fängelse för andra narkotikabrott. 25-åringen döms till fem års fängelse för narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

"Annan påföljd än ett fängelsestraff kan inte komma ifråga", skriver rätten i sin dom.

Flera kilo amfetamin funna i frys vid husrannsakan.

Flera kilo amfetamin funna i frys vid husrannsakan. Foto: Polisen.

25-åringen lade inledningsvis skulden på sin yngre misstänkta kumpan, en 24-åring skriven i Malmö kommun. Men under rättegången visade det sig att bevisningen inte höll och 25-åringen erkände slutligen under huvudförhandlingarna. 24-åringen döms för utpressning och övergrepp i rättssak och han ska även betala 7 000 kronor till offret för utpressningsförsöket

Den tredje huvudmannen, en 23-årig Ystadsbo, döms för narkotikaförsäljning och innehav, vilket han erkände.

Huvudmannen förekommer under fem avsnitt i belastningsregisrtet. De senaste gäller ringa narkotikabrott och dopningsbrott.

Av de övriga inblandade är det endast två som frias helt. Det gäller två kvinnor som var misstänkta för penningtvättsbrott. De övriga, samtliga män, får villkorlig dom eller penningböter. En 38-årig man döms till 8 månaders fängelse för narkotikabrott, anledningen är att han under denna tidpunkt dömts til skyddstillsyn.

Publicerad 18 February 2019 00:00