12-åriga Isabella gjorde precis som hon lärt sig på ungdomsbrandkåren. I lördags gjorde hon en hjälteinsats

12-åriga Isabella gjorde precis som hon lärt sig på ungdomsbrandkåren. I lördags gjorde hon en hjälteinsats Foto: SVEDALA UNGDOMSBRANDKÅR

12-åriga Isabella blev byns hjältinna

Stängde in branden – larmade – varnade de boende

SVEDALA.

12-åriga Isabella Vestergaard från Svedala blev en riktig brandhjälte när hon kom hem och upptäckte att det brann i källaren. Hon lokaliserade branden, stängde branddörren, ringde 112 och varnade alla boende i trapphuset. "Jag gjorde som jag lärt mig på ungdomsbrandkåren", berättar Isabella för Lokaltidningen.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Det var i lördags som Isabella kom hem.

– Det luktade jättemycket i trappuppgången så jag letade upp var lukten kom ifrån, säger Isabella Vestergaard. Det visade sig vara från källaren och närmare bestämt från en cykel. Någon hade tänt eld på en cykel och det kom mycket svart rök.

– Det var för mycket för att jag skulle kunna släcka det, så jag stängde in branden igen och sprang och ringde 112, berättar Isabella. När hon gjort det larmade hon alla grannarna och en av dem är brandman.

– Jag såg när hon öppnade till cykelförrådet för att titta, då kom det massor med svart rök, säger Isabella Vestergaard.

Räddningstjänsten kom på två till tre minuter och några minuter senare var branden släckt. Sedan tog det betydligt längre tid innan man hade fått ut all rök med fläktar.

Räddningstjänsten var på plats och Isabella har fått massor av beröm för sin insats av dem. Själv tar hon lugnt på all uppståndelse.

– Jag gjorde som vi fått lära oss i ungdomsbrandkåren; först såg jag om det gick och släcka, men det gick inte. Sedan ska man stänga in branden, ringa 112 och larma de som finns i närheten, förklarar Isabella.

Sedan hon började sexan har hon varit med i ungdomsbrandkåren. De kommer och visar upp sig i sexan och alla som är tolv år eller äldre får vara med.

– Det är verkligen något som alla borde göra. Vi har jätteroligt och nu märkte jag ju att man kan ha nytta på riktigt av det man lärt sig, säger Isabella Vestergaard.

Sveriges Ungdomsbrandkårers Facebooksida uppmärksammar Isabella med en stor bild och artikel, där hon får mycket beröm. Det är Svedala Ungdomsbrandkår som gjort inlägget och de skriver " Denna ungdomen började hos oss i höstas! Vi ledare i Svedala ungdomsbrandkår är så otroligt stolta!!!"

Publicerad 18 February 2019 00:00