Här ses Mikael Fransson som Napoleon, Kaula Al-Shabee som Marie-Antoinette och Jens Winberg som Axel von Fersen.

Här ses Mikael Fransson som Napoleon, Kaula Al-Shabee som Marie-Antoinette och Jens Winberg som Axel von Fersen. Foto: Mikael Fransson

Napoleon tog hand om historieprov: "De hade ingen aning"

Tre historiska karaktärer överraskade eleverna

HELSINGBORG.

När elevernas kunskaper om franska revolutionen skulle sättas på prov, stegade tre historiska gestalter in i salen och tog över lektionen. "Alltid kul att kunna bjuda på sig själv", säger läraren Mikael Fransson.

Han är lärare på Västra Berga skola och inför årskurs åtta-elevernas prov nyligen om denna historiska tid valde han att testa ett nytt grepp. Han själv och kollegorna Jens Winberg och Kaula Al-Shabee klädde ut sig till några av de mest framstående personerna från den här tiden; Napoleon Bonaparte, Marie-Antoinette samt Axel von Fersen.

Eleverna trodde inte sina ögon när de tre, iklädda kostymer och attiraljer inlånat från Helsingborgs stadsteater, klev in i klassrummet och "tog över" provet.

– Vi har jobbat med revolutionen i några veckor och när vi skulle avsluta kapitlet här valde vi att testa en ny metod för locka fram lusten för historieämnet, berättar lärare Mikael Fransson.

– De hade ingen aning, säger han.

Jag tycker att jag såg ett annat engagemang än vad jag brukar få

Han berättar att eleverna fick ställa frågor till "Napoleon och gänget" om händelser under den här tiden och vice versa.

– Det blev rätt interaktivt får man säga. Vi var tvungna att vara rätt pålästa. Och vi fick frågor som var lite annorlunda än vad som står i boken.

För att ytterligare höja stämningen så hade de saft med sig som skulle symbolisera rödvin, och självklart bjöds det på Napoleonbakelse. Spontaniteten tog fart vilket ledde till att de även gick runt till andra klasser och spelade sina roller inför barnen.

Är detta en skådespelargen som finns inom dig som nu fick komma till liv?

– (Skratt) Nej, jag är lärare. Men det är alltid kul att spela ut lite och bjuda på sig själv.

Borde vi se fler såna här initiativ i svenska klassrum, tycker du?

– Ja, det är kul om man vågar prova något nytt ibland. Det kan ju väcka lusten och jag tycker att jag såg ett annat engagemang än vad jag brukar få. Sen får eleverna ett minne för livet. De får något att referera till. Senare kommer man kunna fråga dem: kommer ni ihåg det här?

Jag gissar att framtida prov om dinosaurier eller om urtidsmänniskor skulle bli en aningen svårare prövning för dig?

– Haha, ja det känns nog lite väl... Men vi ska snart börja läsa om Romarriket och då kanske det kan bli någon ny utklädnad.

Publicerad 15 February 2019 11:02