Att Patrik Bergström i stället får använda rullstol i stället för benprotes krävde en anpassning av hemmet. Något som gjordes på sex dagar. Nu riktar han ett tack till kommunen för det snabba arbete.

Att Patrik Bergström i stället får använda rullstol i stället för benprotes krävde en anpassning av hemmet. Något som gjordes på sex dagar. Nu riktar han ett tack till kommunen för det snabba arbete. "Många gnäller, men det finns fantastisk hjälp att få", säger han. Foto: Privat

Akutopererades – fick sin bostad anpassad på bara sex dagar: "Helt otroligt "

Riktar tack till kommunen för snabb hjälp

HÖGANÄS.

En akutoperation av det amputerade benet gjorde det inte längre möjligt att gå med protes. Nu riktar Patrik Bergström ett varmt tack till Höganäs kommun för den snabba handläggningen och bostadsanpassningen i sitt hem. "Det är helt otroligt att man kan anpassa ett helt hus på sex dagar", säger han.

Av
Ida Asplund-Ådahl

Patrik Bergström, 49 med fru flyttade från Gränna till Nyhamnsläge vid årsskiftet. Ett halvår tidigare tvingades han amputera sitt ena ben till följd av diabetes och återkommande blodförgiftningar i benet.

Sedan dess har han tagit sig fram obehindrat med hjälp av protes. Men i början av januari fick han en allvarlig infektion i det amputerade benet och fick akutopereras. Sedan dess kan han inte använda protes och sitter i stället i rullstol, även om förhoppningen är att kunna gå med protes i framtiden igen.

Samma dag som operationen genomfördes kontaktade Patriks fru Höganäs kommun för att undersöka möjligheterna till hjälp med bostadsanpassning.

– Dagen efter var kommunen här och även en snickare för att se vad som behövde göras. Från beslut tog bara sex dagar – sedan var alla anpassningar klara. Helt otroligt, säger Patrik Bergström.

En stålramp sattes upp för att han ska kunna ta sig in och ut med rullstol, toalettdörren breddades, duschkabinen anpassades och även handtag sattes upp.

– De förändringarna har förändrat livet. Nu behöver jag inte hoppa med gåbock på ett ben in på toaletten längre och behöver inte vara rädd att ramla. Det har underlättat allt. Man kan knappt tro att det är sant att kan få sådan bra hjälp. Här i Sverige klagar vi på mycket, men när det väl gäller finns helhjärtad hjälp att få. Vi har det så bra, säger Patrik Bergström och fortsätter;

– Jag vill verkligen tacka handläggaren på kommunen, snickerifirman och arbetsterapeuten för all hjälp.

Tina Modin, handläggare i Höganäs kommun, är glad över uppskattningen.

– Det är jätteroligt att höra! Vi får alltid in en ansökan innan vi gör en bedömning av ärendet och varje ärende bedöms individuellt. Utredningstiden hänger på vilka anpassningar som behöver göras, men vi handlägger så skyndsamt vi kan, säger hon.

Publicerad 15 February 2019 14:27