Den mordmisstänkte kan vara psykiskt sjuk.

Den mordmisstänkte kan vara psykiskt sjuk. Foto: André Kvist

Misstänkt i Vallbymordet ska psykundersökas

Beslutet fattades dagen efter häktningen

VALLBY.

Den man i 25-årsåldern som misstänks för mordet i Vallby kan lida av en allvarlig psykisk sjukdom. Det misstänker Ystads tingsrätt, som beslöt att han skulle genomgå en liten undersökning dagen efter häktningsförhandlingen.

Av
ANDERS G BERGQUIST

I fredags beslöt Ystads tingsrätt att bevisen var tillräckliga för att häkta den 25-årige mannen mot sitt nekande.

Han säger att han inte på något sätt är inblandad, men tingsrätten beslöt att han är på sannolika skäl misstänkt för mord.

På måndagen beslöt tingsrätten att frivården skulle genomföra en en personutredningen på den misstänkta. Den vanliga gången är att den rekommenderar om en paragraf 7-undersökning, som också kallas liten sinnesundersökning, ska genomföras. Om det finns uppgifter som starkt tyder på att den misstänkte lider av en allvarlig psykisk störning kan domstolen besluta om att en paragraf 7-undersökning ska genomföras direkt. Och första arbetsdagen efter häktningen beslöt Ystads tingsrätt det.

Tingsrätten kontaktade rättsmedicinalverket i Göteborg och bad dem att omgående göra en undersökning. Senast den 28 februari ska den vara färdig. De kommer ta ställning till om en rättspsykiatrisk undersökning ska genomföras.

Publicerad 12 February 2019 12:25