Både tingsrätt och hovrätt dömde de tre SVT-medarbetarna till 75 timmars samhällstjänst.

Både tingsrätt och hovrätt dömde de tre SVT-medarbetarna till 75 timmars samhällstjänst. Ritzau Scanpix/ Emil Langvad

Dömd journalist vill inte att SVT betalar rättegångskostnader

"Vill inte bli ett slagträ i debatten om SVT:s oberoende"

MALMÖ. Journalisten Fredrik Önnevall och hans kollegor dömdes för människosmuggling sedan de tagit med sig en flyktingpojke till Sverige. Efter domen erbjöd arbetsgivaren SVT att betala rättegångskostnaderna – men Fredrik Önnevall tackar nej.

”Vi vet att allmänhetens åsikter om SVT:s kommande ekonomiska stöd för våra försvarskostnader går isär. Därför väljer vi att tacka nej till något ekonomiskt bidrag från SVT för våra försvarskostnader”, skriver Fredrik Önnevall och hans kollegor på Facebook.

Det var i samband med inspelningen av tv-programmet Fosterland som den skånske journalisten och hans kollegor hjälpte en 15-årig flyktingpojke att ta sig från Grekland till Sverige. Samtliga i TV-teamet dömdes senare för männsikosmuggling.

Både tingsrätt och hovrätt dömde de tre SVT-medarbetarna till 75 timmars samhällstjänst, vilket motsvarar två månaders fängelse. Men när fallet togs uppp i Högsta domstolen ändrades påföljden till villkorlig dom och 40 dagsböter. Den högsta instansen ansåg att det fanns förmildrande omständigheter, exempelvis att TV-teamet haft "närmast humanitära skäl" för sitt agerande.

När det stor klart att SVT skulle betala rättegångskostnaderna gick debattens vågor höga i framför allt social medier. Men nu står det alltså klart att TV-teamet betalar ur egen ficka.

För Fredrik Önnevalls del rör det sig om 78 000 kronor.

"Många tycker att det är självklart att SVT som arbetsgivare och ansvarig utgivare ska stå bakom oss ekonomiskt och inte bara publicistiskt. Andra tycker att det är fel att deras public serviceavgift går till rättshjälp. Vi vill inte bli ett slagträ i debatten om SVTs oberoende och värdet av public service. Därför väljer vi att tacka nej till något ekonomiskt bidrag från SVT för våra försvarskostnader", står det att läsa.

Publicerad 12 February 2019 00:00