En utredning till vad som orsakade tågolyckan på Knutpunkten på torsdagskvällen är pågående. Men än lär det dröja innan ett svar finns.

En utredning till vad som orsakade tågolyckan på Knutpunkten på torsdagskvällen är pågående. Men än lär det dröja innan ett svar finns. Foto: Ritzau Scanpix/Andreas Hillergren

Besked kring tågolycka dröjer – fortfarande oklart kring orsak

"Ska inte kunna hända"

HELSINGBORG.

Utredningen pågår kring vad som orsakade tågkollisionen på Knutpunkten på torsdagen. Men än finns inga svar på vad som kan ha föranlett händelsen. Från Trafikverkets sida menar man att en sådan olycka inte ska kunna inträffa.

Av
Ida Asplund-Ådahl

Utredningen kring vad som egentligen orsakade att två tåg – ett Göteborgståg som avgick från Malmö och ett mötande tåg som lämnade Knutpunkten – kolliderade pågår. Men än finns inga klara svar på vad som orsakat kollisionen.

– Vi har ett signalreglerat säkerhetssystem. En sådan olycka ska inte kunna hända eftersom systemet ska reagera. Men nu har det bevisligen hänt ändå, säger Kenneth Fridolin, chef för trafikledningsområde Syd på Trafikverket, till Helsingborgs Dagblad.

Enligt honom kan det dröja veckor innan man närmar sig innan en sådan utredning är klar. Även Transportstyrelsen och Haverikommissionen tittar på händelsen. Om exempelvis Haverikommissionen bedömer att de ska göra en egen utredning kan det ta upp till ett halvår tills man får svar på bakomliggande orsak.

– Det är ovanligt med olyckor på svensk järnväg, men lika olyckligt varje gång det händer, sa Kenneth Fridolin till Lokaltidningen efter händelsen.

Omkring 150 resenärer fanns ombord på det ena tåget, men inga personer skadades vid olyckan.

Publicerad 12 February 2019 11:12