Fredrik Österling.

Fredrik Österling. Foto: Joel Winqvist/arkiv

Slut med influgna artister: "Vi är en del av problemet"

Konserthuset drar sitt strå till klimatstacken

HELSINGBORG.

Konserthuset ska sluta med att flyga in långväga artister och dirigenter. "Även vi som är verksamma inom konsten måste inse att vi är en del av problemet", säger konserthuschefen Fredrik Österling om klimatsituationen.

Han berättar att de senaste decennierna har branschen utvecklats mot att konkurrensen om att hyra in de bästa utövarna i sitt slag har ökat. Alla vill ha det bästa av det bästa, kan man säga. Det har ofta lett till att man flugit in gräddan av dirigenter och allehanda utövare till Helsingborg. Inte sällan har det ordnats med taxiresor till och från flygplatsen också.

Men samtidigt har en annan utveckling skett, förklarar han. Det är att nivån på de egna inhemska artisterna och de verksamma i närområdet har utvecklats rätt rejält.

– Då tänkte vi att om vi börjar utmana vår bransch så kan vi bidra med nåt om alla skulle börja minska på flyganvändandet. Vi får lära oss att fixa detta på bästa sätt, säger han och fortsätter:

– Det är viktigt att alla bidrar till att minska utsläppen på olika sätt. Även vi som är verksamma inom konsten måste inse att vi är en del av problemet, säger han.

Vill Konserthuset i framtiden hyra in artister utifrån så kommer de istället att få ta andra färdmedel som exempelvis tåget, berättar han.

Men förändringen kräver viss startsträcka och därmed kommer man att sluta med flygen från och med hösten 2020.

Det är inte så att det här rör sig mer om en besparingsåtgärd? Att det möjligen är dyrare att flyga än att ta andra färdmedel?

– Nej för med all sannolikhet kommer det att ta längre tid att transportera med tåg och då kommer vi snarare att få betala mer för att få artister hit, så möjligen går det nog på ett ut. Det primära är verkligen att vi ska kunna vara med och bidra till ett bättre klimat.

Publicerad 11 February 2019 09:45