En fastighet skadades på Södra Långgatan i centrala Landskrona efter en detonation tidigt på måndagsmorgonen. Bland annat sprängdes en dörr till en tvättstuga.

En fastighet skadades på Södra Långgatan i centrala Landskrona efter en detonation tidigt på måndagsmorgonen. Bland annat sprängdes en dörr till en tvättstuga. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Kraftfull explosion i natt: "Billarm går och huset skakar"

Femte detonationen i Landskrona i år

LANDSKRONA.

Natten mot måndag inträffade en detonation i centrala Landskrona. Minst en fastighet fick stora materiella skador. "Enligt initala uppgifter har detonationen orsakats av en banger, men det är inte helt fastställt. Vi får se vad bombskyddets undersökning ger för resultat", säger Katarina Rusin, presstalesperson vid polisen i region Syd.

Av
Andreas Holm

Det var vid 02.40-tiden som polis larmades till en fastighet på Södra Långgatan. Enligt polis sprängdes en dörr till en tvättstuga i fastigheten och flera fönsterrutor krossades.

– Det är ett antal inringare som har hört en kraftig explosion, billarm som går och huset skakar. När man tittar ut ser man ingen brand, det ryker inte. Men det är ett flertal fönster som krossats på fastigheten, säger kommissarie Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisen i region Syd, till Kvällsposten.

Nyligen gick polisen i nordvästra Skåne ut med en vädjan till allmänheten i Landskrona där de bad om tips och information. De utlovade även synliga närvaro och extra resurser i stan.

– Även om vi ökar synligheten nu i centrum vill jag ändå vädja till allmänheten om tips eller information kring just denna händelse eller tidigare liknande händelser. Sådana här ärenden är svåra att utreda och här behöver vi all hjälp vi kan få helt enkelt, sa Christian Nordin, polischef i Landskrona, på polisens hemsida.

Under natten har nationella bombskyddet och polisens tekniker arbetat på platsen som var avspärrad fram till 5-tiden. Inga personer ska ha skadats i samband med detonationen, som är den femte i Landskrona i år.

– Det var en kraftfull detonation med tanke på skadorna på dörr och fönster. Det är ett område där det rör sig mycket människor och hade någon befunnit sig i närheten kunde det inneburit stora skador, säger Katarina Rusin.

En polisanmälan om allmänfarlig ödeläggelse har upprättats. Vid 7-tiden var polisen klara på platsen efter att bland annat knackat dörr i området.

Detonationen i natt är den femte under året i Landskrona.

Detonationen i natt är den femte under året i Landskrona. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Den senaste tidens explosioner

28 december 2018: Östergatan. Två personer häktade på misstanke om allmänfarlig ödeläggelse.

10 januari: Skolallén. Ingen lagförd.

23 januari: Regeringsgatan. Ingen lagförd.

11 februari: Södra Långgatan. Ingen lagförd.

Publicerad 11 February 2019 09:30