All hypnos är självhypnos, berättar Dan Ahtola. Den 15 mars ska han delta i finalen av Talang.

All hypnos är självhypnos, berättar Dan Ahtola. Den 15 mars ska han delta i finalen av Talang. Foto: André Kvist.

Österlens hypnotisör Dan Ahtola går för vinst i Talang

"Jag kommer göra något jag aldrig gjort tidigare, aldrig någonsin!"

SMEDSTORP.

Hypnotisören Dan Ahtola förtrollade hela Sverige när han gick raka vägen till tv-programmet Talangs final. Planen för att vinna finalen har han redan klar för sig och han är helt säker på vinst.

Av
André Kvist

För den skånska befolkningen var Dan Ahtola troligtvis mest känd som mannen bakom Wrestlingpalatset i Malmö. Efter många aktiva år gjorde en skada att han hittade tillbaka till barndomsfascinationen för hypnos, vilket nu blivit hans yrke.

När Dan Ahtola hypnotiserade programledare Pär Lernström i Talang resulterade det i häpna uttryck och en direktkvalificering till finalen. Trots att han idag är verksam som en av landets två scenhypnotisörer så var han nära på att sluta i fjol.

– Förra sommaren hade jag mer eller mindre lagt av. Jag kände att det släpper aldrig, det kanske inte är någon som är intresserad av det här. Sen fick jag samtalet från Talang och visst sa jag då, det kan vara roligt. Nu är det roligt igen, berättar Dan Ahtola.

Fascinationen för hypnos började för Dan som tioåring när han såg den brittiska hypnotisören Paul McKenna.

– Det jag såg var något nytt och roligt att titta på. Jag fattade inte riktigt hur man kunde göra det, hur det gick till! Man förstod att något hände och det var väldigt mystiskt, sen gjorde personerna allt han bad dem om, berättar han.

Han kan hypnotisera vem som helst, men personen måste ställa upp frivilligt.

Han kan hypnotisera vem som helst, men personen måste ställa upp frivilligt. Foto: André Kvist.

För ett par år sedan skiftade så Dan Ahtola från wrestlingringen till hypnos. Men trots att han läste böcker och försökte lära sig själv konsten så kom han aldrig riktigt dit. Svaret blev britten Jonathan Chase som senare skulle bli hans "mästare" och lära honom de tre viktiga orden: "Jag är hypnotisör".

– Jag letade efter en magisk formel, att uttala rätt ord i rätt ordning. Men jag kunde inte fatta det riktigt. Jag gick ett par kurser hos honom (Jonathan) och då gick det upp för mig. Han botade mig senare från min scenskräck med hypnos, berättar Dan och fortsätter.

Att vara hypnotisör är att vara en ledare

– Om du är övertygad om att du är hypnotisör så kommer du agera som en hypnotisör, vilket kommer övertyga andra som kommer reagera på det sätt man gör tillsammans med en hypnotisör. Det handlar om en övertygelse. All hypnos är självhypnos, man hypnotiserar sig själv samtidigt i ett samspel.

Desto djupare Dan Ahtola talar om hypnos, desto mer framgår att detta inte är ovanligt, det handlar om något människor dagligen gör. Att utföra så kallad självhypnos är något alla gör, det är rösten inom dig som säger att du klarar av att göra uppgiften.

Idrottare, talare, politiker och andra framstående personer har gemensamt att medvetet eller omedvetet stärka sig själva genom självhypnos, berättar Dan Ahtola.

Undervisad av en brittisk mästare kunde Ahtola slutligen greppa vad hypnos egentligen handlar om.

Undervisad av en brittisk mästare kunde Ahtola slutligen greppa vad hypnos egentligen handlar om. Foto: André Kvist.

Oavsett vad en hypnotisör förmår en person att göra eller säga så är tillståndet inte varaktigt. Myten om att fastna i ett hypnos-tillstånd slår Ahtola hål på med en gång. Men han möter ofta människor som är något rädda eller nervösa kring honom. Trots att han kan hypnotisera vem som helst, så är det en nyckel som är viktig, personen måste själva vilja bli hypnotiserad.

– Det är därför det är frivilligt. Det handlar dels om kemi, en del av hypnosen handlar om att sälja in sig själv, som en person som är en trygg ledare som du vill följa. Att vara hypnotisör är att vara en ledare, säger han och fortsätter:

– Att vara hypnotisör handlar också om att vara intresserad av människor, att se människor och komma nära någon annan. När jag hypnotiserar någon är jag helt fokuserad på just den personen.

Den 15 mars är det dags för finalen i Talang. Vad som då kommer ske är redan planerat och klart.

– Det blir lite annorlunda, jag kommer göra något jag aldrig gjort tidigare, aldrig någonsin! Nytt och överraskande!

Hur tror du att det kommer gå?

–Jag tror klart att jag kommer vinna! Jag vet att de andra är fantastiskt duktiga men mitt ansvar ligger på det jag gör.

Med sin nyfunna glädje i det han gör och med hustrun vid sin sida är Dan väldigt hoppfull inför framtiden. Hans dröm är att turnera och sälja ut konserthus, samt att hypnotisera på tv.

Dan Ahtola uppträder i Skåne i vår.

Den 23 februari på Scalabion i Ystad klockan 18

Den 22 mars på Grand Simrishamn klockan 19.

Den 4 april på Metropol i Hörby klockan 18.

Vidare pågår diskussioner med Blå Båten i Malmö men där finns inget definitivt datum ännu.

https://www.youtube.com/watch?v=YgIbHniVGSU

Publicerad 11 February 2019 10:27