De tre plastmodellerna som användes vid experimentet visade att tio gånger så många insketer drogs till den svarta dockan jämte den med ränder.

De tre plastmodellerna som användes vid experimentet visade att tio gånger så många insketer drogs till den svarta dockan jämte den med ränder. Foto. Pressbild Lunds universitet

Så skyddar du dig mot blodsugarna – måla kroppen med ränder

Ny forskning i Lund har hittat ett sätt att minska spridning av fästingburna sjukdomar

LUND.

Måla kroppen med ljusa ränder och du slipper blodsugande insekter. Det konstaterar forskarna vid Lunds universitet efter att ha lagt fram nya bevis.

Av
Emil Pettersson

Enligt en ny studie som gjorts vid Lunds universitet har det visat sig att ljusa ränder som målas på kroppen skyddar mot blodtörstiga insekter. Forskarlaget med medlemmar från både Sverige och Ungern har tidigare gjort liknande forskning på djur. Men nu har man testat hur det funkar på människor, primärt med hjälp av plastmodeller. Susanne Åkesson, professor vid biologiska institutionen vid Lunds universitet berättar hur det hela började.

Insekterna tenderar att undvika det vita.

Insekterna tenderar att undvika det vita. Foto. Pressbild

– Vi har jobbat ett antal år med det här nu. Först gjorde vi liknande försök på hästar och zebror. Där upptäckte vi att svarta hästar drar till sig mer insekter än vita. Detta beror på att den svarta pälsen reflekterar polariserat ljus medan den vita reflekterar opolariserat ljus. Sedan undersökte vi varför zebror är randiga och upptäckte att flugor dras mindre till ränder. Vi tittade sedan på ursprungsbefolkningen i olika länder som använder sig av kroppsmålning för att skydda sig mot blodsugande bromsar. Så det hela är en vidareutveckling av vår tidigare forskning, säger Susanne Åkesson.

2010 gjordes den första forskningen om hästar och 2012 började arbetet med zebror. Några år senare byttes fokuset till människor. Resultatet blev kanske inte någon jättestor överraskning.

– Det blev ungefär som vi hade beräknat sen tidigare. Vi använde oss av tre olika plastmodeller varav en var beige, en mörk, och en mörk med ljusa ränder. Vi upptäckte efter några tester att den mörka modellen drog till sig 10 gånger mer flugor än den med ränder, säger Susanne.

Foto. Pressbild

Att måla kroppen med ljusa ränder skyddar alltså mot insekter och de sjukdomar som sprids via bettet. Men hur går man då egentligen vidare med en sådan här upptäckt?

– Det är en bra fråga. Vi är ju egentligen grundforskare, så vi undersöker mest saker som ”vad är problematiken?” och vad orsaken bakom något är. Det är egentligen andra som har dragit nytta av vår forskning så här i efterhand. Så det är lite upp till andra egentligen vad som ska göras härnäst med den här nya kunskapen. Det är inget vi planerar själva, säger Susanne avslutningsvis.

Publicerad 19 January 2019 06:00