80 anmäla bilinbrott under 2018 är nästan en fördubbling på ett år.

80 anmäla bilinbrott under 2018 är nästan en fördubbling på ett år. "Det är den högsta siffran sedan 2014", säger Håkan Persson, kommunpolis i Lomma. Foto: Mostphotos, Lena Karlsson/Arkiv

Skrämmande ökning av bilinbrott: Lämna inga värdesaker i bilen

Tjuvarna slår oftast till utanför köpcentrum

LOMMA/BURLÖV. Förra året nästan fördubblades antalet bilinbrott i Lomma kommun. Den senaste tiden har polisen inte sett någon förändring, snarare tvärtom.

Av
Andreas Holm

Bilinbrotten fortsätter att drabba invånarna i Lomma och Burlöv. Bara andelen anmälningar i Lomma har ökat drastiskt, från 49 bilinbrott 2017 till 80 i fjor.

– Det är den högsta siffran sedan 2014 då 88 bilinbrott anmäldes. I övrigt har de andra brotten minskat i Lomma, säger Håkan Persson, kommunpolis i Lomma.

Sedan den 1 december förra året fram till den 17 januari har fler inbrott drabbat bilägare. Polisen har ringat in de platser där flest drabbats. Det handlar till stor del om större parkeringar vid köpcentrum.

– Inbrotten ökar duktigt. Sedan en dryg månad tillbaka har vi har ett tiotal anmälningar i Lomma och tolv i Burlöv. Parkeringsplatsen vid McDonalds i Lomma, Stora Bernstorp och Burlöv center är de område där flest bilinbrott inträffat.

Av Lommas tiotal inbrott har sju inträffat vid McDonalds. I Burlöv har sju inbrott inträffat på Stora Bernstorp och tre på Burlöv center av de totalt tolv anmälda fallen sedan december.

Vad beror ökningen på?

– Det är svårt att säga. Det brukar variera från år till år. Tjuvarna har riktat in sig på fordon med verktyg eller synliga saker i bilarna.

Allt som oftast är det, förutom värdesaker och verktyg, även som stulits vid inbrotten. Vid ett de senaste inbrotten tidigare i veckan stals en dator ur en bil vid McDonaldsparkeringen.

– Bilägaren skulle bara göra ett kort ärende, men under tiden hann tjuven krossa ett fönster och stjäla en datorväska som låg synlig i sätet.

Håkan Persson upplyser bilägare att inte lämna några värdesaker i bilarna.

– Speciellt när du handlar på köpcentra med stora parkeringar. Även om du bara ska göra ett snabbt, kort ärende, är risken stor att drabbas av inbrott om du lämnar kvar saker. Det gäller även om du flyttar dina saker till bagageutrymmet. Risken finns att tjuvarna iakttar dig och sedan slår till. Se till att ha lastat ur, eller flyttat, värdesaker innan du kör hemifrån, säger han.

Publicerad 18 January 2019 06:30