Hamnkonflikten trappas upp.

Hamnkonflikten trappas upp. Foto: Mostphotos.com

Hamnkonflikten växer – strejkhot möts av lockoutvarsel

"Konflikten som hotar att kosta Sverige miljardbelopp"

HELSINGBORG.

Hamnkonflikten utvidgas. Efter Hamnarbetarförbundets strejkvarsel tidigare i veckan svarar nu arbetsgivarna Sveriges Hamnar med varsel om lockout.

Av
Mattias Grenholm

– Vi har erbjudit Hamnarbetarförbundet kollektivavtal men mötts av en hagelstorm av konfliktvarsel. Vi försvarar oss mot en konflikt som hotar att kosta Sverige miljardbelopp, hotar vårt gällande avtal och relation med LO-förbundet Transport samt hotar hela den svenska arbetsmarknadsmodellen. Därför lockoutar vi Hamnarbetarförbundet, säger Mattias Dahl, vd för Transportföretagen där Sveriges Hamnar ingår.

Hamnarbetarförbundets strejkvarsel gäller den 23 januari i ett stort antal svenska hamnar, däribland Helsingborgs och Malmös. Som svar på detta lockoutar Sveriges Hamnar de hamnarbetare som är medlemmar i Hamnarbetarförbundet hela den dagen, om inte strejkvarslet dras tillbaka.

Det LO-anslutna Transportarbetareförbundet, som också organiserar hamnarbetare, ställer sig på arbetsgivarnas sida i konflikten:

– Vi tycker att Hamnarbetarförbundets agerande är djupt olyckligt och direkt oansvarigt. Det vi kan konstatera är att det är långt ifrån att ta ansvar för hamnbranschen och jag skulle inte vara sanningsenlig om jag inte sade att jag har viss förståelse för hur arbetsgivarna nu agerar, säger Peter Winstén, avtalssekreterare på Transport.

Beskedet om Sveriges Hamnars lockout kommenteras så här av Hamnarbetarförbundets ordförande Erik Helgeson:

– Det är svårt att förstå syftet med arbetsgivarnas upptrappning. Sommaren 2017 var våra medlemmar lockoutade i sex veckor utan att arbetsgivarsidan lyckades tvinga på oss ett värdelöst hängavtal. Det är svårt att förstå varför man förväntar sig ett annat utfall den här gången, säger han.

Det statliga Medlingsinstitutet kommer nu återigen kallas in för att försöka hitta en lösning på konflikten.

Publicerad 18 January 2019 09:13