Den falska sjuksköterskan var egentligen en tjuv.

Den falska sjuksköterskan var egentligen en tjuv. Arkivfoto: Mostphotos

Fejksköterska lurade 91-åring – stal diamantring

Polisen varnar äldre för att släppa in okända

KÄVLINGE. Den 91-åriga kvinnan blev undersökt av en distriktssköterska i hemmet. När hon hade lämnat hemmet på Centrumgatan saknades en diamantring.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Det var i söndags mitt på dagen som kvinnan som är född 1927 fick besök i sin bostad.

– Det var en kvinna som utgav sig för att vara distriktssköterska som följde med den gamla damen in i bostaden och började göra olika undersökningar, berättar Michael Rydberg.

Mycket tyder på att hon hade en kumpan, som sökte igenom lägenheten medan låtsassjuksköterskan undersökte damen.

– Det vi vet är att det saknades en diamantring när kvinnan som påstod sig vara sköterska lämnade damen, säger Michael Rydberg.

Han berättar att man ofta går ut med varningar, men att alldeles för många äldre ändå släpper in okända.

– Det kan vara personer som utger sig för att jobba inom sjukvården, ska läsa av elmätare, kontrollera tv:n eller kanske vill ha ett glas vatten. De är påhittiga och många äldre är uppfostrade med att man alltid ska ställa upp och hjälpa till, förklarar Michael Rydberg.

Han berättar att man alltid ska begära legitimation om det är någon okänd som ringer på dörren. Om man inte får se legitimation ska man inte släppa in någon.

– Sådana här fall är tragiska, många äldre som drabbas kan inte ens känna sig trygga i sina egna hem, säger Michael Rydberg.

Publicerad 18 January 2019 13:15