Johan Glans vid Pumphuset i Vollsjö/ Björn Ranelid i ett helt annat sammanhang.

Johan Glans vid Pumphuset i Vollsjö/ Björn Ranelid i ett helt annat sammanhang. Foto. Arkivbild/Mostphotos.com

Ett halvår efter talet – Ranelid till motattack mot Johan Glans

"Äckligt och oförlåtligt"

ÖSTERLEN. Exakt sex månader efter att Johan Glans höll sitt vinnartal i samband med att han tog emot det åtråvärda Piratenpriset tar Björn Ranelid till orda och svarar på det som då sades."Vem gav honom rätten att håna mig när han tog emot Piratenpriset? Ingen mer än han själv, men publiken jublade skadeglatt. Det är äckligt och oförlåtligt", skriver han i dag på Facebook.

I 30 år har Piratenpriset delats ut av Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet till konstutövare som arbetar i författaren Fritiof Nilsson Piratens anda.

De senaste åren har priset tilldelats bland annat Gösta Ekman, Lasse Åberg, Viveca Lärn och nu senast komikern Johan Glans.

Någon som däremot aldrig fått priset är Björn Ranelid, något han brukar påpeka och uttryckt missnöje över varje år i samband med offentliggörandet av årets pristagare.

Någon som snappade upp detta var förra årets pristagare Johan Glans som enligt Ranelid gjorde sig lustig på hans bekostnad.

I sitt Facebookinlägg som även publicerats som en krönika i Kvällsposten skriver han.

"När komikern Johan Glans tog emot Piratenpriset den sextonde juli 2018 sade han att det måste vara något fel på Björn Ranelids hjärna, eftersom denne man talar så konstigt. Åskådarna hånskrattade och Glans flinade självbelåtet. Han försökte också göra sig lustig över att jag inte fått priset. Vem gav honom rätten att håna mig när han tog emot Piratenpriset? Ingen mer än han själv, men publiken jublade skadeglatt. Det är äckligt och oförlåtligt. Jag har gjort mer för Kivik och Österlen än alla de trettio pristagarna tillsammans och var och en av de hånskrattande i publiken. Det skriver jag utan att skryta eller förhäva mig, ty det är sant".

Fortsättningsvis skriver han om de insatser han under årens lopp gjort för Österlen och jämför dessa med vad han själv anser att Johan Glans gjort för bygden.

"Johan Glans har aldrig skrivit en enda rad om Kivik eller Österlen. Han har inte en ynka minut av sitt liv talat om kärlek till det landskapet eller på något sätt bidragit till att den delen av Sverige blivit känd och ärad. I varje fall har det inte skett i bokform eller i ett känt framträdande på scenen."

Att Ranelid själv aldrig tilldelats priset beror enligt honom på att instiftaren av priset i förhand bestämt att det aldrig ska delas ut till just honom. Han skriver även att Piratensällskapets skattmästare Peter Danielsson i en intervju sagt att Ranelid aldrig kan få priset då han saknar humor.

"Jag trånar inte efter att få Piratenpriset, men instiftarens sjuka löfte och Peter Danielssons krumbukter drar ett löjes skimmer över utmärkelsen.", skriver han.

Publicerad 18 January 2019 13:11