Polis och räddningstjänst på plats i samband med en brand i en förskola på Rönnstigen i Svedala på torsdagskvällen.

Polis och räddningstjänst på plats i samband med en brand i en förskola på Rönnstigen i Svedala på torsdagskvällen. Foto: Scanpix/Ritzau/Johan Nilsson

Storbrand på förskola misstänks vara anlagd

Flera tidigare anlagda bränder mot skolor och förskolor

SVEDALA.

En av de tre byggnaderna på Marbäcks förskola brann på torsdagskvällen ned till grunden. Enligt räddningsledaren Mikael Jönsson är det ingen tvekan om att branden är anlagd.

Av
ANDERS G BERGQUIST

– Branden har börjat på utsidan i ett sovloft och sedan spridit sig. Både vinden och insidan av byggnaden är totalförstörd, säger Mikael Jönsson.

– Vi har haft ett antal anlagda bränder i skolor och förskolor tidigare, flera gånger i sovloft. Så här tragiska konsekvenser har det dock aldrig fått innan, säger Mikael Jönsson.

Tidigare gånger har räddningstjänsten kommit snabbt till platsen, eller så har branden självslocknat. Den här gången hjälpte det dock inte ens med personal från fem stationer, byggnaden var redan övertänd när släckningsarbetet började. Istället fick man fokusera på att rädda de andra byggnaderna.

– Släckningsarbetet pågår kanske till 22, men vi kommer ha personal på plats hela natten så att branden inte flammar upp igen, förklarar Mikael Jönsson.

Ingen person har enligt uppgift skadats i branden.

– Vi har upprättat en anmälan om mordbrand och fastigheten är avspärrad, säger Rickard Lundqvist på polisens kommunikationscentral.

I ett pressmeddelande skriver Svedala kommun att hela förskolan kommer att hålla stängd i morgon.

Under kvällen har personal försökt nå alla föräldrar och i morgon kommer barnen att fördelas på förskolorna Klöverstugan, Erlandsdal, Tofta, Örtagården och Tegelbruket. Föräldrar som kommunen inte kommit i kontakt med uppmanas gå in på föräldraplattformen Unikum för information om vilken av förskolorna deras barn ska gå till.

Publicerad 17 January 2019 00:00