Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot tandläkare och en klinik för inte ha uppmärksammat att en röntgen hade visat en cysta i käken.

Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot tandläkare och en klinik för inte ha uppmärksammat att en röntgen hade visat en cysta i käken. Foto: Mostphotos.com

Käkbenstumör behandlades sent – kvinna fick svårt att tugga och tala

Ivo kritiserar tandläkare efter sen diagnos

SKANÖR. Kvinnan hade en molande tandvärk och sökte vård flera gånger. 10 månader efter första besöket opererades hon akut för en käkbenstumör och har idag svårt att tugga och tala. Nu får två tandläkare vid Folktandvården i Skanör kritik från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Av
Andreas Holm

Redan vid första tandläkarbesöket syntes bendefekter på kvinnans röntgenbilden. Något som tandläkaren antecknade i journalen men inte berättade för patienten. Det skriver den drabbade kvinnan själv i en anmälan till Ivo.

Kvinnan i 60-årsåldern hade för två år sedan fått en molande tandvärk i högre underkäke, sökte vård och blev både undersökt och röntgad. Enligt anmälan ska tandläkaren berättat att kvinnans tandkött var irriterat, men inte vad röntgenbilderna visade. I stället gjordes en journalanteckning att det fanns en bendefekt i käken.

"Detta meddelande han inte mig. Det var första misstaget", skriver kvinnan i sin anmälan.

Två månader senare sökte hon vård igen, nu för en fraktur i en framtand. En annan tandläkaren lagade en fyllning som hade lossnat, men inte heller här informerades kvinnan om några förändringar i käken.

"I min värld borde man kanske läst tidigare journalanteckningar och då sett att det fanns en förändring. Detta var andra misstaget", skriver kvinnan.

Först i september, sju månader efter första besöket, fick kvinnan en remiss till käkkirurgen i Lund efter att hennes käke börjat svullna upp. I november 2017 togs en cysta bort från käken och ytterligare en operation gjordes där delar av käkbenet och fyra tänder plockades ut. Efter det har kvinnan fått nedsättningar av bland annat sin tuggförmåga.

"Kan inte tugga ordentligt och kan därmed inte äta annat än mjuk mat", uppger kvinnan som även nämner att hon förlorat smaker och har svårt att uttala vissa ord.

Först i maj 2018 gjorde kliniken en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Nu ger Ivo Folktandvården i Skanör kritik, för att vid flera besök inte ha uppmärksammat att en röntgen hade visat en cysta i käken. De menar att de två tandläkarna brustit i sin skyldighet att ge information angående patientens hälsotillstånd och menar även att kliniken "uppvisar brister i sina patientrutiner".

Inspektionen för vård och omsorg bedömer i sitt beslut att den sena diagnosen ledde till att operationen blev betydligt mer omfattande. De nämner också att verksamheten nu har inlett ett förbättringsarbete för att unvdika liknande händelser i framtiden.

Publicerad 17 January 2019 13:00