Pernilla Jonsson är kommunikations- och insamlingschef på Skåne stadsmission.

Pernilla Jonsson är kommunikations- och insamlingschef på Skåne stadsmission. Foto: Pressbilder

Ge bort kläder du inte behöver vid "vänlighetens vägg"

Vinterjackor särskilt eftertraktade

KRISTIANSTAD. Nyligen avslutades välgörenhetsprojektet ”Vänlighetens vägg” i Lund. Den 11 februari sätts väggen upp igen i Kristianstad.

Av
Emil Pettersson

”Ge en jacka om du har över – ta en jacka om du behöver”. Det är det ”Vänlighetens vägg” handlar om. Bakom projektet står Skåne stadsmission, som vill få fler privatpersoner att engagera sig i att hjälpa fattiga. Efter att väggen sattes upp på Gustav Adolfs Torg i Malmö 2017 och i Lund nu i december-januari, har det blivit dags för Kristianstad den 11 februari. Pernilla Jonsson som är kommunikations- och insamlingschef på Skåne stadsmission berättar mer om projektet.

– Wall of Kindness är ett initiativ som ursprungligen startade i Iran av en privatperson. Tanken är att saker som inte används kan komma till nytta för någon annan. I Skåne Stadsmissions regi handlar det specifikt om vinterjackor, eftersom kylan gör det extra svårt för den som inte har råd med varma kläder.

Responsen har visat sig vara mycket positiv. Idén om att ge kläder du inte behöver till någon som är i akut behov av det tycks ha fått fäste hos folk.

– Det har gått jättebra, människor vill verkligen bidra. Många har lämnat jackor och många har hämtat. De jackor som inte hämtats kommer ändå till nytta i våra verksamheter, säger Pernilla Jonsson.

Arbetet med ”Vänlighetens vägg” är inte det enda som Skåne stadsmission har på gång just nu. Organisationen har flera bollar i luften samtidigt och det finns många olika sätt att hjälpa människor på.

– Insamling av kläder och varor som används i våra verksamheter eller säljs second hand för att finansiera vårt arbete är bara en del av vårt arbete. Vi driver även Café David i både Malmö och Kristianstad, där vi serverar frukost till människor som är i socialt utsatta situationer. Vi driver också Crossroads för utsatta EU-medborgare, har rådgivning och stöd till barnfamiljen och unga och mycket mer, avslutar Pernilla Jonsson.

2017 satte vi i samarbete med Malmö Stad upp en Wall of Kindness på Gustav Adolfs Torg och en i Kristianstad i samarbete med bland annat kommunen där. Lunds kommun tog intryck av det och ville samarbeta denna vinter och därför har vi haft en vägg där från mitten av december till i måndags (14/1). I februari (11/2) kommer det upp en vägg i Kristianstad.

Kommer ni att fortsätta med det här i framtiden?

– Som sagt är vi på gång i Kristianstad och andra kommuner har hört av sig och är intresserade, så det kommer vi säkert.

Publicerad 17 January 2019 11:19