Behöver du ett pass – sök det i god tid

Polisen stänger sitt passystem nästa vecka

SKÅNE. Nästa vecka, under helgen 26-27 januari, stänger polisen sitt passystem för en uppgradering. Du kommer inte kunna hämta ut något pass och inga provisoriska pass utfärdes heller.

Av
Andreas Holm

– Uppgraderingen var tidigare planerad till tre dagar i slutet av november förra året. Nu genomför vi den istället under helgen den 26-27 januari. Stoppet blir nu en dag kortare, vilket är bra då vi strävar efter en hög servicenivå, säger Emelie Lindvall, processledare för resehandlingar hos polisen, i ett pressmeddelande.

De som har bokat en tid för att ansöka om pass kan göra det. Även alla passexpeditioner med drop in-tiden håller öppet som vanligt, men polisen rekommenderar att man ansöker före eller efter det planerade stoppet.

Behöver du ett pass så var ute i god tid. Alla ansökningar hanteras manuellt och det kan ta lång tid att utfärda någon form av id-handling under helgen.

– Vår ambition är det ska fungera så smidigt som möjligt men den manuella hanteringen gör att det kan ta något längre tid än normalt vid själva ansökningstillfället. Självklart är det en fördel om man har möjlighet att ansöka före eller efter stoppet, säger Emelie Lindvall.

Den 26-27 januari går det inte att hämta ut pass eller nationella id-kort. Tänk också på att inga provisoriska kan utfärdas.

– I samband med övergången har vi heller ingen möjlighet. Det är alltså extra viktigt att vara försiktigt och att inte glömma passet just den här helgen, säger Emelie Lindvall.

Publicerad 17 January 2019 07:32