Vinföretaget Winefinder riskerar stämning.

Vinföretaget Winefinder riskerar stämning. Foto: mostphotos.com (genrebild)

Systembolaget hotar med stämning – företag säljer vin till konsumenter

"Anser inte att vi på något sätt bedriver en olaglig verksamhet"

SVERIGE/HELSINGBORG. Helsingborgsföretaget Winefinder riskerar stämning om det inte upphör med marknadsföring och försäljning av vin till svenska konsumenter.

Det är Systembolaget som i dag, genom ett varningsbrev, har meddelat Winefinder att företaget kommer att stämmas i Patent- och marknadsdomstolen om det inte upphör med marknadsföring och försäljning av vin till svenska konsumenter.

Enligt ett pressmeddelande från Systembolaget är Winefinders ”försäljning och aggressiva marknadsföring med bland annat värvningspremier olaglig”.

– Winefinder skapar intryck av att försäljningen är laglig, vilket gör att konsumenter i Sverige blir vilseledda. Genom avgöranden i EU-domstolen och finska Högsta domstolen blir det än mer tydligt att Winefinders verksamhet är olaglig. Nu vill vi få frågan rättsligt prövad i Sverige så att den olagliga verksamheten stoppas, säger Malin Sandquist, jurist och avdelningsdirektör i Systembolagets företagsledning, i samma pressmeddelande.

– Om vi i Sverige ska lyckas hålla nere konsumtionen av alkohol och begränsa dess skadeverkningar måste vi hålla fast vid den modell vi har valt i Sverige, att försäljning av alkohol ska ske med ansvar och utan vinstmaximering och försök till merförsäljning. Systembolaget har ensamrätt på försäljning av alkohol, både i butik och på nätet, säger Malin Sandquist.

Alex Tengvall, CEO på Winefinder, anser dock inte att Winefinders verksamhet är olaglig.

– Detta är ju egentligen ingen nyhet utan har pågått sedan 2007. Nu är det heller ingen stämning ännu utan Systembolaget hotar med stämning. Vi kommer givetvis att titta på det och inkomma med ett svar. Jag anser dock inte att vi på något sätt bedriver en olaglig verksamhet, säger Alex Tengvall till Lokaltidningen.

Publicerad 16 January 2019 14:51