IVO riktar stark kritik mot psykiatrin i Ystad.

IVO riktar stark kritik mot psykiatrin i Ystad. Foto. Mostphotos.com

Offer för överfall ville träffa läkare – fick sömntabletter

Psykiatrin i Ystad får kraftig kritik från IVO

YSTAD.

Psykiatrin i Ystad får allvarlig kritik från Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Av
Anders G Bergquist

Bakgrunden är en kvinna som utsattes för ett överfall med våldtäktsförsök under våren 2017. Eftersom hon haft problem med depressioner och självmordsförsök tog hon kontakt med psykiatrin då hon mådde dåligt. Det beslöts då att hon regelbundet skulle få träffa såväl läkare som sjuksköterskor hos öppenpsykiatrin, och även skulle få hämta medicin på avdelningen.

Vid upprepade tillfällen kontaktade hon psykiatrin för att få den vård hon blivit lovad, men den enda hjälp hon fick var sömntabletter. I sin anmälan skriver hon att det inte hjälpte mot hennes ångest och att hon hade behövt såväl adekvat medicin som läkarkontakt.

När hon frågade varför hon inte fick den utlovade vården förklarade sjukvården att de inte kunnat ge den på grund av resursbrist. De satte upp henne på en kölista för kognitiv beteendeterapi, men hon fick då reda på att det var minst ett års kötid innan hon skulle få någon hjälp.

Kvinnan anmälde då psykiatrin till IVO, som nu kritiserar vården. I sitt beslut konstaterar de att planeringen och samordningen var bristfällig.

Publicerad 16 January 2019 10:09