Männen var på väg till Oslo. De stoppades av den svenska tullen som hittade lönnfack där männen gömt dopningsklassade preparat. Nu åtalas de vid Malmö tingsrätt.

Männen var på väg till Oslo. De stoppades av den svenska tullen som hittade lönnfack där männen gömt dopningsklassade preparat. Nu åtalas de vid Malmö tingsrätt. Foto: Tullverket

Gömde dopningspreparat i lönnfack – åkte fast i tullen

Två män åtalas för grov narkotikasmuggling

MALMÖ. Två män från Östeuropa misstänks för grov narkotikasmuggling. Nu åtalas de för att ha infört över 50 000 dagsdoser av dopningsklassat preparat. Allt hittades i olika lönnfack i männens bil.

Av
Andreas Holm

– Det går inte att förneka. Jag har tagit initiativ till det. Alla som sysslar med idrott på hög nivå tar doping, säger en man i 25-årsåldern i förhör.

Han erkänner brott och berättar att preparaten var för eget bruk, men att han skulle kunna tänka sig sälja det om "min ekonomiska situation blev dålig". Hans äldre kumpan, en man i 30-årsåldern, nekar till brott.

När männen kontrollerades av tullpersonal vid brofästet på Lernacken i Malmö hittades en mängd tabletter på en av männen. Då togs beslut om en djupare kontroll av bilen. Där hittades 57 593,6 dagsdoser av dopningsmedel gömt i flera lönnutrymmen i bilen. I beslag tog Tullverket bland annat kartor, rör och kartonger med tabletter i olika preparat som exempelvis prestationshöjande substanser som anabola steroider och testosteron. Tabletterna hade packats i svarta tygpåsar som sedan gömts i bilen.

Männen var på väg till Norge för att, enligt förundersökningsmaterialet, uppgradera den yngre mannens sportbil. Men de hade enligt åtalet även andra tankar. Tabletterna ska enligt en av männen ha köpts vid flera tillfällen och hämtades i Lettland av en bekant. Lönnutrymmen ska enligt bilägare gjorts av ett företag.

– Vi skulle till Norge och tjäna pengar. Levnadsstandarden är bättre här än hos oss, menar den yngre mannen i förhör och berättar även att han tidigare gjort liknande resor till Polen.

Mannen i 30-årsåldern menar att en del av tabletterna som hittades var utskrivna till honom mot smärtor i hans rygg.

– Men jag har inte med mig receptet tyvärr, säger mannen i ett förhör.

Enligt mannen var syftet med resan att hans kompis skulle ”fixa sin bil i Oslo” och att de skulle turista.

– Jag visste inget om det (dopningstabletterna, reds. anm). NN hade ett ärende. Jag fick bara vänta tills han var klar, säger mannen i förhör om leveransen från Riga.

Båda männen åtalas nu för grov narkotikasmuggling och smuggling av 1 515 tabletter av olika läkemedel.

Publicerad 16 January 2019 07:00