Brgravningen hölls inom familjen ett par veckor efter förlossningen.

Brgravningen hölls inom familjen ett par veckor efter förlossningen. Foto. Privat

Deras barn dog i magen – bara timmar innan förlossningen

"Jag hoppades in i det sista att läkaren hade fel"

DALBY/LUND. Efter en fullgången graviditet med flera dagar på plussidan gick Madeleine och Marcus bara och väntade på att bli föräldrar. Men på sjukhuset byttes glädjen över att få barn mot djupaste sorg när läkaren konstaterade att barnet i magen inte längre levde. "Jag kunde inte tro det. Under hela förlossningen hoppades jag att läkaren hade fel".

Det var i januari 2013 som Madeleine Perssons och Marcus Isakssons efterlängtade dotter äntligen skulle komma till världen. Nio dagar efter beräknat datum satte förlossningen till slut igång.

Dagen innan hade Madeleine varit på mödravårdscentralen för en rutinkontroll och svepning av hinnorna. Då såg allt bra ut och barnet hade fina hjärtljud.

– Slemproppen gick på natten och jag tänkte att nu sätter det väl fart. Samtidigt hade jag hört att det kunde dröja lite innan värkarna kom igång så jag gick och la mig igen i hopp om att kunna sova mig igenom de första timmarna.

På morgonen ringde Madeleine till förlossningen i Lund för att berätta att de var på väg.

– De frågade hur jag mådde och om jag kände barnet röra sig. Jag som mest fokuserat på att det gjorde ont svarade ja utan att fundera så mycket på det. Men sen började jag tänka efter, hade jag verkligen känt henne?

Marcus och Madeleine har idag två barn Herbert, 5, och Harriet 2.

Marcus och Madeleine har idag två barn Herbert, 5, och Harriet 2. Foto. Privat

På sjukhuset hänvisades Madeleine och Marcus till Kvinnoklinikens akutmottagning där ett EKG kopplades upp mot magen för att mäta barnets hjärtljud.

– Vanligtvis när man är så stor så hittar de hjärtljuden direkt. Sjuksköterskan höll på länge och försökte och man såg hur hon blev mer och mer bekymrad. Till slut ursäktade hon sig och gick efter en läkare.

När Madeleine och Marcus en stund fick beskedet att hjärtat slutat slå och att deras barn inte längre levde, bröt de ihop.

– Jag minns egentligen inte så mycket efter det. Jag var helt förtvivlad. Samtidigt hoppades jag att läkaren hade fel och att deras misstag skulle visa sig så fort hon kom ut, säger Madeleine.

– Jag tror att just de tankarna "läkaren har sett fel" är det som får en att överleva för stunden.

Hon var helt perfekt och så vacker

På förlossningen fick familjen ett rum avskilt från de andra rummen.

– Jag minns att jag var så arg för att de skulle tvinga mig att gå igenom en förlossning om det nu var så som de sa. Att veta att man har ett dött barn inne i magen är en väldigt märklig känsla och just då ville jag bara att de skulle plocka ut henne. I dag är jag glad att de inte gjorde det. Jag skulle inte velat vara utan förlossningen.

Efter en långdragen process, som fördröjdes av att Madeleine fick stark smärtlindring, föddes till slut parets dotter. Hon fick namnet Hillevi.

– Hon var helt perfekt och så vacker. Jag hade inte förväntat mig att hon skulle vara så fullkomlig.

Precis som vid en vanlig förlossning fick Madeleine och Marcus ha sin dotter hos sig den första tiden.

– Vi valde ut kläder till henne och lät våra nära komma dit och träffa henne. Vi höll även en namngivningscermoni tillsamamns med våra nära innan vi till slut var tvungna att ta farväl och åka hem.

Hillevi är en av cirka 450 barn som varje år drabbas av plötslig spädbarnsdöd strax innan förlossningen. Varför just de här barnen drabbas vet man inte.

– Vi lät henne genomgå en obduktion, för att veta för framtida barn, men de kunde inte hitta något fel, berättar Madeleine, som tycker att informationen kring risker under en graviditet måste bli bättre.

– Jag var själv en av dem som trodde att det i princip är riskfritt att föda och att födas i Sverige. Under Hillevis graviditet var vi så lyckliga och planerade så mycket för framtiden. Jag säger inte att man inte ska vara lycklig över att man ska få barn, men man måste även vara medveten om riskerna, säger hon.

Madeleine är även en stor förespråkare för att inte låta en graviditet gå över tiden.

– Efter 40 veckor är barnet färdigt att födas. Det finns ingen anledning att dra ut på det om det kan medföra att barnet far illa, säger hon.

Efter Hillevi har Madeleine och Markus genomgått ytterligare två graviditeter som gått bra och resulterat i småsyskonen Herbert, 5 och Harriet, 2.

– De vet att de har en storasyster som är en ängel. Vi besöker ofta kyrkogården och pratar mycket om henne. När de blir äldre kommer vi berätta mer.

Publicerad 15 January 2019 10:51