En kvinna får fängelse för att ha försökt få sin mans påstådda älskarinna dömd för att ha skickat hotbrev och presenter till honom. I själva verket var det kvinnan själv som fabricerat breven.

En kvinna får fängelse för att ha försökt få sin mans påstådda älskarinna dömd för att ha skickat hotbrev och presenter till honom. I själva verket var det kvinnan själv som fabricerat breven. Foto: Polisen

Svartsjuk kvinna förfalskade 100 brev för att sätta dit sin rival

"Tick tack, vet du vad en hammare kan göra med hennes ansikte"

MALMÖ. En 35-årig kvinna döms till fängelse efter att ha anklagat en annan kvinna för att ha förföljt henne och skickat hundra brev och vykort med hotelser. I själva verket var allt bara fejk. 35-åringen var svartsjuk och ville sätta dit sin rival för att ha haft kontakt med hennes man.

Av
Andreas Holm

Allt tog sin början 2015 när 35-åringen var mammaledig. Hon påstår att en kvinna förföljde henne och ofredade familjen genom att ringa flera telefonsamtal och skickade brev med hotelser och trakasserier. Hon påstod sig också att kvinnan tejpat upp brev på parets ytterdörr, i trapphuset till deras bostad. En gång hängde ”älskarinnan” ett par trosor på dörrhandtaget.

"Din tjej tar ansvar så ta ditt! Jag kan garantera att NN kommer brytas ner och knäckas av allt", står det i ett av breven.

"NN kommer att få se ljuset för sista gången på grund av dig och du verkar inte bry dig om det eller henne, tick tack vet du vad en hammare kan göra med NNs vackra ansikte", står det i ett annat brev där avsändaren även vill att mannen ska göra slut med sin sambo.

35-åringen valde att polisanmäla händelserna och lämnade in flera av breven som familjen mottagit. Ett ex till mannen misstänktes och namngavs till polisen. Mannen och kvinnan ska ha haft kontakt via sociala medier där de bland annat ska ha skickat intima bilder på varandra. Något som gjorde 35-åringen svartsjuk när hon fick reda på det.

Den misstänkta kvinnan ska ha tagits in till förhör och senare häktats. Men efter ett tag insåg polisen att allt inte stod rätt till. Vid en närmare undersökning av breven riktades istället misstankarna mot 35-åringen själv.

"Flera av breven innehåller uppgifter som rimligen ingen annan än NN och NN kunnat känna till. För tingsrätten framstår det som mycket märkligt att den som skrivit breven till exempel känner till att det inte är NN (mannen, reds. anm) som gjort polisanmälningarna. Det är också underligt att brevskrivaren närmast uppmanar honom att polisanmäla brevskrivaren.", skriver Malmö tingsrätt i sin dom.

35-åringen ska ha iscensatt en rad händelser för att fälla sin rival för brott. Hon ska ha övertalat en vän att ringa in hotelser genom ett dolt och hemligt nummer och bad sedan en kvinna att på sociala medier ta kontakt med sin man och flörta med honom. Till slut ska kvinnan erkänt för mannen via sms: "Din tjej bad mig skriva till dig och flörta för att se om du var trogen."

Under en husrannsakan i den 35-åriga kvinnans bostad hittades även brevpapper av samma typ som använts till de brev som ska ha skickats hem till familjen. Handstilen ska också varit kraftigt förställd enligt förundersökningsprotokollet.

35-åringen har enligt domen inte kunnat lämna någon rimlig förklaring, men rätten menar att det är styrkt att hon skrivit de "fabricerade" brev som hon beskyllt en annan kvinna för. Vidare menar rätten att det uppenbart att 35-åringen begått gärningarna för att "NN skulle bli fälld för brott."

Kvinnan har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att hon inte handlat under påverkan av allvarlig psykisk störning. Däremot skriver tingsrätten att kvinnan "har ett stort behov av uppmärksamhet och bekräftelse."

35-åringen döms nu för falsk tillvitelse och bevisförvanskning till fängelse i 1 år och 2 månader. Hon nekar till brott.

Publicerad 13 January 2019 06:00