Misshandeln ägde rum vid busstationen i Lomma centrum.

Misshandeln ägde rum vid busstationen i Lomma centrum. Foto: Arkiv/Lena Karlsson

Misshandlad busschaufför får inget skadestånd

LOMMA.

I somras blev en busschaufför slagen i ansiktet av en person i Lomma centrum. Förövaren får böta för misshandeln, men offret får inget skadestånd.

Av
Lena Karlsson

Det var vid busstationen i Lomma centrum som busschauffören stod och väntade på att köra nästa tur. Då hörde han en smäll. När han undersökte var ljudet kom ifrån kom en man fram till honom och kallade honom för kränkande saker.

Busschauffören backade men stannade upp när en annan person försökte ingripa. Då kom förövaren närmare och slog offret i ansiktet.

Slaget var så pass hårt att busschauffören upplevde det som ett knytnävsslag. Utifrån bilder tagna av mobiltelefonen gör Lunds tingsrätt dock bedömningen att det var ett slag med handflatan och dömer därför förövaren för ringa misshandel.

Förövaren som senare grips av polisen säger sig inte minnas någonting av händelsen eftersom han haft en psykos.

Trots att tingsrätten bedömer att misshandeln har skett, ogillas offrets krav på skadestånd, både för kränkningen och sveda och värk. Detta trots att händelsen gav busschauffören så pass stora psykiska besvär att han inte kunde arbeta under en månad.

Chauffören känner även under en längre tid efteråt obehag vid körningar på kvällar och helger. Men Lunds tingsrätts bedömning är att en ”ringa misshandel av det slag som” offret blivit utsatt för ”inte är att betrakta som en så allvarlig kränkning” att offret "är berättigad till kränkningsersättning".

Förövaren döms till böter.

Publicerad 11 January 2019 00:00