För Frida Mårtensson och Johan Ljunggren blev semestern en mardröm när samtalet hemifrån Klippan kom. Någon hade stulit parets tre bilar och länsat huset.

För Frida Mårtensson och Johan Ljunggren blev semestern en mardröm när samtalet hemifrån Klippan kom. Någon hade stulit parets tre bilar och länsat huset. Foto: Privat

Mardrömssamtalet under semestern: "Känns fruktansvärt"

Familjens barn känner oro efter händelsen

KLIPPAN.

Frida Mårtensson och Johan Ljunggren åkte med barnen till Thailand över jul och nyår. Då kom samtalet: familjens bilar hade stulits och huset hemma i Klippan hade vänts upp och ner och länsats av tjuvar.
– Vi trodde det först det var ett skämt. Det känns fruktansvärt, säger Frida Mårtensson.

Frida Mårtensson och Johan Lundgren lämnade huset i Klippan med sönerna Liam, Elias och Elliot för semester i Thailand – något de alla hade sett fram emot. Men semesterlyckan blev kortvarig. På nyårsdagen ringde Johans vän upp och berättade att familjens två bilar och en firmabil de hade på garageuppfarten var borta.

– Jag hörde ju inte samtalet, men när Johan berättade för mig vad hans kompis sagt trodde jag att det var ett skämt, berättar Frida Mårtensson.

Vännen till Johan ringde upp igen, den gången med videosamtal, och gick in i parets hus. I huset var det mesta vänt upp och ner. Tjuvar hade rivit runt i alla rum där insynen i huset var skymd. Saker hade kastats ut från garderober och i barnens rum hade man rafsat runt i sängar och stökat omkring. De kallade polis till huset och Johans vän fick ta emot dem och på plats konstaterade man inbrott.

Tjuvarna hade tagit smycken, kläder, silverbestick och även barnens doppresenter.

– Man blir så ledsen. Det är bara materiella ting egentligen och värst är det att någon har varit inne i vårt hem. Men det är ändå saker man har samlat på sig under åren och som betyder något för oss.

Utmaningen blir nu att göra barnen trygga hemma igen efter händelsen, enligt Frida Mårtensson.

Utmaningen blir nu att göra barnen trygga hemma igen efter händelsen, enligt Frida Mårtensson. Foto: Privat

Borta var även sonen Elias Nintendospel som han nyligen fått på sin femårsdag.

– Han ville gärna ta med det till Thailand, men vi sa nej eftersom vi inte ville riskera att vi skulle glömma det kvar. Men nu är det borta ändå. Han är jätteledsen, säger mamma Frida.

Under sin semesterresa fick familjen fokusera på att kontakta försäkringsbolag, polis och försökte genom facebook att spåra bilarna som blev stulna. Två av dem kunde återfinnas genom det.

– Men det var inte det här vi hade tänkt oss. Tjuvarna bestal oss även på vår semester, säger Frida Mårtensson.

Den första chocken har lagt sig något. Men mycket arbete är kvar och framförallt för att återfå tryggheten.

– Vår ena son tycker det är jättebehagligt att någon har varit inne i huset. Hur ska vi lyckas få honom trygg igen? Samtidigt som vi själva tycker att det känns otroligt jobbigt, samtidigt som man själv vill vara stark. Man vill ju inte behöva tänka så, men det är klart att det kommer kännas tufft att åka hemifrån längre perioder igen. Man vet ju inte vad som händer, säger Frida Mårtensson.

Enligt polisen är det inträffade ovanligt.

– Tjuvarna har kunnat arbeta ostört i huset, sen att bilnycklar hittas i huset och att en dyr bil tas är ett återkommande scenario vid bilstölder, ofta ligger nycklarna i hallen och är lätta att hitta. Men att tre bilar stjäls på det här sättet är ovanligt. Om de här bilarna inte redan har lämnat landet så skulle jag tippa på att de är på väg att göra det, säger Håkan Claesson, utredningsansvarig på polisen, till Svt som först rapporterade om händelsen.

Publicerad 10 January 2019 07:00