Veberödsmannen, Martin Svensson, satte skräck i bygden under tidigt 1900-tal.

Veberödsmannen, Martin Svensson, satte skräck i bygden under tidigt 1900-tal.

True crime-fantaster erbjuds tur längs skräckens väg

Följer Ernst Hugos fotspår

MITTSKÅNE. Lockas du av berättelser om kriminalitet och brott som ägde rum för länge sedan? Då kanske en guidad tur på den skånska landsbygden kan vara något för dig.

Av
Emil Pettersson

Föreningen Spökguiden har hållit historiska rundvandringar i snart 20 år. Temat för de olika turerna har varit allt ifrån ”Slaget vid Lund 1676” till ”Spöken, häxor och mord i Malmö”.

I vår ges en rundtur med lite mer sentida fokus.

”Skräckens väg – de skånska morden” handlar om tre av de mest kända morden som ägde rum runt om i Skåne i början av 1900-talet. Fallen i Esarp, Hurva och Veberöd.

Orsaken till att det blev just dessa har att göra med en svensk tv-klassiker från 1986.

– Tanken är att morden vi berättar om ska ligga ungefär 50–60 år bakåt i tiden. Som utgångspunkt för just den här vandringen har vi valt ”Skånska mord”. Kultserien med Ernst Hugo Järegård i huvudrollen, säger Jacques Schultze, ansvarig för ”Skräckens väg”.

Den första turen för i år går av stapeln den 24 februari.

– Under bussturen kommer det inte bara handla om de tre morden utan även andra små anekdoter ur skånsk historia kommer att berättas, berättar Jacques Schultze.

Av Spökguidens Facebooksida att döma är intresset relativt stort med i snitt tusen kriminalsugna personer per evenemang.

Fascinationen för true crime tycks aldrig ta slut.

Publicerad 08 January 2019 14:02