Styrelseledamot Jesper Eurenius och VAIF ordförande Nils Åke Stålring ber om ursäkt för hur de har agerat i fallet Julle.

Styrelseledamot Jesper Eurenius och VAIF ordförande Nils Åke Stålring ber om ursäkt för hur de har agerat i fallet Julle. Foto. Sanna Hjalmarsson

Klubben ber om ursäkt – välkomnar Julle tillbaka till laget

"Vi har agerat fyrkantigt och trångsynt"

VEBERÖD. Under två år nekades tioåriga Julle att spela i Veberöds pojklag, då han juridiskt är en flicka. Men efter att media rapporterat om fallet har fotbollsföreningen tänkt om och ber Julle om ursäkt.
– Vi har gjort fel. Självklart ska Julle få spela i det lag han vill. Han är välkommen tillbaka imorgon om han vill, säger Jesper Eurenius, styrelseledamot och presstalesperson för VAIF.

Det var i slutet av sommaren som Lokaltidningen först berättade om Julle, fotbollsfantasten som föddes som en flicka, men som identifierar sig som en pojke.

Antidiskrimineringsbyrån "Malmö mot diskriminering" var då i färd att lämna in en stämning mot Julles fotbollsförening efter att han nekats plats i pojklaget och istället erbjudits en i flicklaget.

Initialt valde föreningen att inte kommentera. Men efter att fallet strax innan jul togs upp i Kalla Fakta har ideellt engagerade i klubben fått motta både hot och hat.

Nu berättar styrelsen varför de resonerat som de gjort.

– Det här har delat byn, vilket är väldigt synd. Vi vill därför förklara hur vi tänkte då, säger Jesper Eurenius.

Beslutet grundade sig i att VAIF 2016 ville skapa renodlade pojk- och flicklag i syfte att få fler tjejer att fortsätta med fotbollen längre upp i åldrarna.

– I Julles fall bidrog det till att vi hamnade mellan två föräldrar som inte var överens om i vilket lag deras barn skulle spela.

För att inte välja sida valde föreningen att se till det juridiska könet och hålla fast vid sin policy att flickor spelar med flickor och pojkar med pojkar.

Trots att förutsättningarna sedan dess förändrats har föreningen valt att stå fast vid sitt beslut om lagindelning, något de idag ångrar.

– När frågan togs upp på nytt 2018 borde vi lyft blicken och tänkt om. Vi ser att vi har varit trångsinta och fyrkantiga. Vi vill verkligen be om ursäkt för detta dinosaurietänk, säger Jesper Eurenius.

För att bättre kunna hantera liknande situationer i framtiden arbetar Veberöds AIF nu på att ta fram en ny modernare policy.

– Vi kan inte själva så mycket om de här frågorna. Vi har därför bett om hjälp från Skånes idrottsförbund för att utbilda alla våra ledare. Jag är övertygad om att det kommer komma fler fall som detta och då vet vi hur vi ska agera. Förhoppningsvis kommer även andra klubbar som stöter på den här problematiken i framtiden kunna ta hjälp av fallet Veberöd, säger han.

Styrelsen hoppas att Julle och hans mamma ska godta ursäkten och förlikas i den pågående rättsprocessen.

– Vi skulle istället vilja starta en fond i Julles namn för att hjälpa barn i liknande situationer i framtiden, säger Jesper Eurenius.

Publicerad 08 January 2019 05:51