Polisens kriminaltekniker undersöker en värdetransportbil utanför en bank på Hamngatan i centrala Ystad efter ett rån på söndagskvällen. Väktaren skall ha förts till sjukhus med ambulans efter rånet.

Polisens kriminaltekniker undersöker en värdetransportbil utanför en bank på Hamngatan i centrala Ystad efter ett rån på söndagskvällen. Väktaren skall ha förts till sjukhus med ambulans efter rånet. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Väktare vid värdetransport rånad och nedslagen – fördes till sjukhus

Gärningsmännen försvann med minst en väska med kontanter

YSTAD.

På söndagskvällen blev en väktare slagen, rånad och bunden utanför Sparbanken i Ystad. Väktaren överfölls av flera personer som tog sig från platsen med minst en väska kontanter. Sedlarna är skyddade av färgampuller.
– Pengarna är obrukbara, säger Stefan Johansson, pressansvarig vid Loomis.

Av
André Kvist

Det var på söndagen strax innan klockan 18 som polisen larmades till Sparbanken på Hamngatan i Ystad. En väktare ringde och berättade att en kollega blivit misshandlad och rånad i samband med ett arbete vid banken.

Det rör sig om ett enbilsuppdrag där väktaren har varit på plats för en av tre möjligheter. Antingen att fylla på en bankautomat, töma en servicebox eller tömma en insättningsautomat.

Mannen ska enligt polisen ha blivit överfallen av flera gärningspersoner. Dessa ska ha misshandlat, bundit och rånat väktaren på en okänd summa kontanter. Oavsett summan är pengarna obrukbara uppger pressansvarig vid värdestransportföretaget Loomis där väktaren arbetar.

– I vilket fall som helst har det varit mycket jobb för ingenting för rånarna, eftersom pengarna är skyddsinfärgade. Pengarna är obrukbara, säger Stefan Johansson till Ystads Allehanda.

Sedan ett antal år tillbaka använder företaget färgampuller som gör sedlarna obrukbara vid uppbrytningsförsök. Johansson berättar för flera medier att de var överraskade över rånet, något som var vanligare för några år sedan men numera sker mycket sällan.

Polisen vill komma i kontakt med vittnen som gjort observationer kring brottsplatsen under söndagseftermiddagen. Man har genomfört en teknisk undersökning av platsen och även beslagtagit väktarens bil för närmare undersökning.

Den drabbade väktaren fick föras till sjukhus och ska ha varit vid medvetande och talbar när polisen kom till platsen. På måndagen kunde hen lämna sjukhuset.

Publicerad 07 January 2019 08:43