Carita Axelsson är orolig att någon av hennes dräktiga hästar ska få missfall till följd av raketerna som smälldes i hagen.

Carita Axelsson är orolig att någon av hennes dräktiga hästar ska få missfall till följd av raketerna som smälldes i hagen. Foto: André Kvist.

Nyårsfirare sköt raketer i hästhagen – nu polisanmält

Orolig att hästarnas förlorar sina föl

SJÖBO.

Strax efter midnatt på nyårsafton tog sig tre äldre män in i hästhagen och tutade fyr på raketer. Hästägaren Carita Axelsson var på plats och röt till men trots det fortsatte smällandet några meter bort. – Visar på okunskap, säger hon.

Av
André Kvist

Nyårsafton brukar vara minst sagt knepigt för hästägaren Carita Axelsson. Hon har ett antal äldre hästar som går på lösdrift i det områden hon förfogar över. De yngre hästarna tar hon in i stallet och samtidigt är hon på plats under timmarna kring midnatt för att hålla koll på situationen.

Vid hagarna i utkanten av Sjöbo började detta årets nyårsfirande som alla andra. Men strax efter midnatt blev de hästar som var i utomhus väldigt oroliga. Plötsligt såg Carita tre äldre herrar som hade tagit sig in i hagen, som är försedd med strömförande stängsel, och började smälla fyrverkerier.

– Jag märkte att en häst var stressad och ser då att det är människor i hagen. Jag bad dem sluta, vilket de gjorde men då var några raketer redan tända, berättar Carita Axelsson.

Foto: André Kvist.

De hästar som strövade fritt under natten gav sig av med full fart till andra änden av området och gömde sig i en sänka. Förklaringen från personerna som avfyrat i hagen var att de inte visste att det fanns hästar i hagen och att man inte ville tända fyrverkerier för nära husen.

– Det som gjorde mig besviken var att de fortsatte sedan strax utanför staketet. Det visar på okunskap! Man vet att där är djur och fortsätter ändå. Hästar blir verkligen skiträdda och de är flyktdjur som springer tills de dör, det är det som är obehagligt.

Flera av hästarna är dräktiga. Framåt våren och sommaren ska här finnas åtta föl. Men risken är att hästarna kommer "kasta", få missfall, efter att de blev så skrämda på nyårsafton.

– Hästar har väldigt lätt för att kasta om de blir skrämda.

Ännu har inte någon häst kastat men de närmaste veckorna kommer Carita var extra vaksam. Hon berättar att hästarna när det gått några dagar är rejält "på tårna" och håller sig i närheten av varandra, samt att de ryker till titt som tätt.

Kunskap om hur rädda hästar är för fyrverkerier behöver nå ut, det anser hästägaren Carita Axelsson.

Kunskap om hur rädda hästar är för fyrverkerier behöver nå ut, det anser hästägaren Carita Axelsson. Foto: André Kvist.

Själva händelsen är nu polisanmäld och rubriceras som försök till skadegörelse. Ingen skada har skett änsålänge då ingen häst har fått missfall och därför rubriceras det som försök.

"Jag vill inte vara ovän med någon eller gnällig."

Samtidigt vill Carita Axelsson var tydlig med hon trivs fantastiskt på platsen och med grannskapet. Det hon vill framföra är att man inte ska smälla fyrverkerier i närheten av djur.

– Jag vill inte vara ovän med någon eller var gnällig. Utan sprida kunskap att hästar är väldigt känsliga, måste man smälla raketer så gå åt andra hållet istället. Skjut inte i närheten av djurstallar heller även om man inte ser djur i hagarna, poängterar hon.

Publicerad 04 January 2019 16:58