Sverigedemokraternas Ingrid Pedersen.

Sverigedemokraternas Ingrid Pedersen. Foto: Jens Christian

Äldres trivselpengar gick till upprustning: "Kostnad kommunen borde stå för"

Fick ärva halv miljon kronor

KLÅGERUP. Förra sommaren fick boende och personal på äldreboendet Solgården i Klågerup ärva närmare en halv miljon kronor. Pengarna som testamenterats till boendet från en tidigare boende, Emilia Persson, skulle öronmärkas som trivselpengar. En del av pengarna har nu använts till att köpa nya möbler samt till att måla om på boendet, något som Sverigedemokraternas Ingrid Pedersen reagerat på.

– Tanken var att pengarna skulle kunna ge lite guldkant på tillvaron. Att det finns sköna möbler och att boendet underhålls tycker jag är en självklarhet och en kostnad som kommunen borde stå för oavsett, säger Ingrid Pedersen som i en motion nu kräver att pengarna betalas tillbaka.

Det var förra sommaren som Solgården fick ta emot drygt 400 000 kronor att använda för de boende och personalens trevnad. Pengarna hade redan för 26 år sedan testamenterats till boendet av Emilia Persson som fram till sin död 1991 bodde på äldreboendet.

Felaktigt placerades pengarna först i en fond som under 26 år gett avkastning till boendet. När den felaktiga hanteringen uppdagades 2015 kom länsstyrelsen dock fram till att hela summan skulle betalas ut.

Hittills har pengar bland annat använts till att anordna olika trivselfrämjande aktiviteter samt att inhandla en cykel som personalen kan använda för att ta med de äldre på utflykter.

Närmare 130 000 kronor har även använts till att köpa in nya möbler till boendet, samt till att måla om, något som Sverigedemokraterna tycker är fel.

– Det finns så mycket annat man hade kunnat göra. Möbler och underhåll är saker som kommunen ska stå för ändå. Boendet ska inte behöva ta sina trivselpengar till det. Vi ser hellre att pengarna går till olika utflykter oh arrangemang över tid. Alla pengar behöver inte användas samtidigt, säger Ingrid Pedersen.

När frågan togs upp i socialnämnden var det dock bara SD som röstade för att återbetalning ska ske. C och MP valde att lägga ner sina röster och S, M och BP röstade för att inga pengar ska betalas tillbaka.

Frågan ska nu tas upp i fullmäktige, men Ingrid Pedersen hyser små förhoppningar om att få gehör för sin motion.

– Det blir nog inget av det, men jag tycker det är viktigt att saken prövas, säger hon.

Anna-Stina Nished, chef för Solgården, anser inte att pengarna använts felaktigt.

– Man kan tycka att kommunen borde stå för den här typen av kostnader, men för oss känns det väldigt lyxigt att vi kan unna oss. Annars hade vi fått vänta på vår tur i investeringsbudgeten och då hade vi kanske inte kunnat måla om eller köpa in dessa möbler, säger hon.

Den del av pengarna som Ingrid Peterson kräver återbetalning för har enligt Nished gått till sådant som annars inte finns på boendet.

– Det har blivit lite möbler och lite piff och pynt som vi känt har varit kul att kunna köpa in, men vi har ett väldigt fint och trivsamt boende så framförallt har vi valt att att satsa på fester och underhållning som det annars inte blir så mycket av, säger hon.

Längre fram finns det även planera att köpa ett nytt piano till Solgården.

– Det vi har är över 150 år gammalt så det är något vi kommer titta på. Men det blir kanske först till sommaren. säger hon.

Publicerad 04 January 2019 06:00