Från vänster: Maja Rung, Mikael Knapp och Anna Åström i rollerna som Lottie, Karin och Ingela

Från vänster: Maja Rung, Mikael Knapp och Anna Åström i rollerna som Lottie, Karin och Ingela Foto: Ulrika Malm/SVT

Positiv respons för SVT:s Systrar 1968

Öppnar för en uppföljning: "Inga dörrar är stängda"

YSTAD/SJÖBO.

Julhelgens nostalgiska miniserie Systrar 1968 är den senaste i raden av retroserier som kommit på senare år. Tittarsiffor på tv och på svtplay pekar mot att den har gått hem hos folket. Nu är frågan om det blir en andra säsong.

Av
André Kvist

Under julen släpptes Systrar 1968 i tre delar och plötsligt var den det stora samtalsämnet kring fikaborden. I serien skildras unga 68-kvinnors upproriska försök att slå sig fria från traditioner som hör till föräldrarnas tid.

Vi följer den unga journalisten Karin när hon får ett sommarvikariat på den lokala tidningen i Ystad. Hennes väninna Lottie, den excentriska konstnären och Ingela som är dotter till tidningsägaren Georg och hemmafrun Ulla.

Trots att hon inte sett några definitiva siffror berättar Jenny Grewdahl, projektledare vid Svt, att serien har tagits emot positivt.

– Det blev ju väldigt mycket prat direkt vilket känns jätteroligt! Det är en härlig julpärla vi verkligen fått till superfint. Vad jag sett har den gått bra på svtplay.se, tyvärr har jag inte sett några siffror. Den har även gått bra i broadcast över julen, berättar hon.

Mycket är inspelat i Ystad även om herrgården där en stor del av handlingen utspelar sig är i Sjöbo kommun. Filmstrateg Petra Rundqvist vid Ystads kommun tycker den var sevärd och välgjord, samt att man verkligen får en Ystadkänsla.

– Det är fina miljöer och mycket snygg färgstil som håller sig inom den tidsåldern den utspelar sig i. Det pratas om Ystad och det är vi glada att man fått med, säger hon.

Huruvida det blir en uppföljning är en fråga som många nu ställer sig. Inget är definitivt ännu vare sig åt ena eller andra hållet.

– Det är den diskussionen vi ska ta nu efter jul och nyår. Det är många komponenter som spelar in och som måste hänga ihop, säger Jenny Grewdahl.

Är det så att man stängt dörren helt för en uppföljning?

– Nej gud nej, här stängs inga dörrar! Vi får ta denna diskussionen med Anagram, manusförfattarna Martina Bigert och Maria Thulin och regissören Kristina Humle.

Ystad kommun har redan en historia av att vara skådeplats för filmer och serier. Att följa upp Systrar 1968 i området är man helt ombord på, berättar Petra Rundqvist som avslöjar att det är mer saker på gång.

– Det är klart vi skulle vilja! Sen är det beroende om folk vill ha mer. Vi har en del tv-serier på gång, det är ännu rätt hemligt förstås. Vi hade en planerad för tv4 för 2019 som blev uppskjuten till förhoppningsvis 2020. Sen har vi en annan på gång för 2019, säger hon kryptiskt.

Serien Systrar 1968 är producerad av Anagram i samproduktion med SVT, Film i Skåne, Fixafilm och Stiftelsen Ystad-Österlen filmfond med stöd av Nordisk Film & TV Fond och i samarbete med DR, NRK, RUV och YLE.

Publicerad 03 January 2019 10:52