Filip Bengtsson (tv), Hao Qiyue och Emil Wasteson ligger bakom Boxed Fruits som har som mål att minska matsvinnet, inte bara i Sverige.

Filip Bengtsson (tv), Hao Qiyue och Emil Wasteson ligger bakom Boxed Fruits som har som mål att minska matsvinnet, inte bara i Sverige. Foto: Fredrik Magnusson

Matsvinnsidé som bär frukt

En av landets bästa affärsidéer

LUND.

När Venture Cups årliga idétävling avgjordes korades de 20 affärsidéer med störst potential i Sverige just nu. Skåneföretaget Boxed Fruit med koppling till Lund var en av vinnarna. Bakom idén finns en vision om att minska matsvinnet, till en början i Sverige men på sikt även internationellt.

Av
Fredrik Magnusson

Teamet bakom Boxed Fruit består av Emil Wasteson, Filip Bengtsson, Hao Qiyue och Emil Jonsson. Idén går ut på att köpa in frukt och grönsaker som är på väg att slängas och av detta skapa nya innovativa frysta livsmedelsprodukter.

– Vi vill med vår innovativa lösning minska det svinn av frukt och grönt som idag uppstår i livsmedelskedjan. Med moderna infrysningstekniker ger vi nytt liv till livsmedel som annars skulle ha slängts, säger Filip Bengtsson.

– Vi siktar högt och kommer starta med en produkt, men på sikt ligger vårt fokus på att kunna minska svinnet på en bred front, säger Emil Wasteson.

Idén föddes när Filip kom hem efter sina utbytesstudier i Kalifornien.

– Där fryste jag in frukt och grönsaker för att göra mina egna smoothies. När jag kom hem till Sverige igen var matsvinnsdebatten högt uppe på tapeten. Efter att ha gjort lite efterforskningar insåg jag att frysning kan vara ett effektivt sätt att minska matsvinnet.

Boxed Fruit första produkt planeras komma ut på marknaden under det första kvartalet nästa år. Initialt kommer de att vända sig till kaféer, restauranger och storkök som kan använda Boxed Fruits produkter som ingredienser vid tillagning av sina egna produkter.

Frukten och grönsakerna köper Boxed Fruit från aktörer längs hela livsmedelskedjan, från odlaren till livsmedelsbutiken.

– Alla vi har pratat med är väl medvetna om problemet med att det kastas för mycket mat men det har inte funnits någon tillräckligt bra lösning tidigare, säger Filip.

– Samtidigt håller matindustrin på att förändras och växla spår. Att vi fick pris för vår idé är en bekräftelse att vi är på rätt väg, säger Emil.

Företaget har hittat lokaler för sin verksamhet norr om Helsingborg där de kan ha hela förädlingsprocessen på ett och samma ställe.

Vad är det för frukt och grönsaker som slängs mest?

– Banan är väldigt vanligt ute i butikerna, säger Filip.

– I odlingsledet är det mycket sallad och kål som får ligga kvar på fälten, fyller Emil i.

– Mycket äpplen slängs också, säger Hao.

Boxed Fruit tänker stort. Sverige är först ut.

– Vi ser oss själva växa och etablera oss i andra länder med andra lösningar för att minska matsvinnet. Vi får se vad som händer, säger Filip.

Fotnot: Venture Cup är en tävling för morgondagens entreprenörer och grundades 1998. Det stöds av universiteten i Sverige tillsammans med offentlig och privat sektor. Sedan starten har 15 000 affärsidéer tävlat och omkring 30 procent av dem har blivit företag.

Publicerad 18 December 2018 02:00