Salladen odlas i containrar.

Salladen odlas i containrar. Foto: Pressbild

Ikea ska bli självförsörjande på sallad – odling i containrar utanför varuhusen

MALMÖ. Ikea ska bli självförsörjande på sallad och under nästa år kommer sallad att odlas i containrar utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg i samarbete med Bonbio. Salladen odlas i näring som utvunnits från matavfallet i ett cirkulärt kretslopp. Efter 5–6 veckor kan upp till 18 kg sallad skördas varje dag i respektive container. Till en början kommer salladen att serveras i personalmatsalarna, men ambitionen är att kunna servera salladen i varuhusens restauranger.

– Mer än 25 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från livsmedel. Som en del av IKEAs strävan att hitta nya, innovativa och mer hållbara lösningar för matproduktion testar vi den här cirkulära odlingsmodellen för sallad, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef, IKEA Sverige, i ett pressmeddelande.

Publicerad 14 December 2018 09:48