Universitetet skickade en säkerhetsstyrka för att rädda en doktorand och hans familj undan IS 2014.

Universitetet skickade en säkerhetsstyrka för att rädda en doktorand och hans familj undan IS 2014. Foto: fredrik magnusson

Universitetet hyrde beväpnad säkerhetsstyrka – räddade doktorand från IS

LUND. Lunds universitet skickade en beväpnad säkerhetsstyrka in i IS krigszon för att frita en en doktorand och hans familj.

Av
Fredrik Magnusson

Det är tidningen LUM som berättar hela historien via universitetets hemsida. Det var sommaren 2014 som doktoranden Firas Jumaah lämnade Lund och labbet på Kemicenterum för att åka till Irak, till sin familj som var där på ett bröllop. Handledaren Charlotta Turner kände att något allvarligt hade inträffat.

Familjen hamnade i IS första plötsliga offensiv. Det som fått Firas Jumaah att ta första flyget till Irak var att hans hustru Rawya, då kemistudent vid LU, och hans två barn, och även hans mamma och syskon plötsligt flydde undan IS, som intagit grannbyn och dödade yazidiska män och tog kvinnor och barn som slavar. Firas tillhörde yazidierna.

– Min fru var panikslagen, alla var chockade över hur IS betedde sig. Jag tog första planet dit för att vara med dem, vilket liv skulle jag ha om något hände dem och jag inte var där? säger Firas Jumaah till LUM som tog sig in i den nyblivna krigszonen och återförenades med familjen.

Firas Jumaah skickade ett sms till Charlotte Turner. Hon ringde upp och fick höra att Firas med familjen gömde sig i en fabrik tillsammans med andra yazidier. Utanför pågick beskjutning och IS har omringat staden.

– Jag hade inget hopp då, jag var förtvivlad. Jag ville bara berätta för min handledare vad som hände, jag hade inte en tanke på att en professor skulle kunna göra något för oss, säger Firas Jumaah.

Istället bad han henne att skriva ut honom ur doktorandutbildningen om han inte var tillbaka inom en vecka. Det blev startskottet för Charlotta Turner.

– Det som hände var helt oacceptabelt, jag blev så arg över att IS skulle tränga sig in i vår värld, utsätta min doktorand och hans familj för detta och störa forskningen, säger hon.

Charlotte tog kontakt med sin närmsta chef och även dekanen på Naturvetenskapliga fakulteten. De var villiga att stötta henne i att försöka få hem sin kemidoktorand, trots att LU inte var skyldigt att göra något – Firas Jumaahs resa till Irak var privat.

De beslut som behövde tas togs direkt. Men det var först när Charlotta Turner fick kontakt med dåvarande säkerhetschefen Per Gustafson som en fritagning blev en realistisk möjlighet.

– Det var nästan som om han hade väntat på ett sånt här uppdrag. Per Gustafson berättade att vi hade transport- och bevakningsföretag upphandlade som sträckte sig över hela världen, säger Charlotta Turner.

Under ett par arbetsintensiva dagar ordnade Per Gustafson fram en seriös och inte alltför dyr säkerhetsfirma som tog på sig uppdraget. Tack vare en rad snabba insatser så kunde två landcruisers med fyra storväxta, beväpnade säkerhetsvakter hämta ut Firas Jumaah, hans hustru och deras två små barn från krigszonen samtidigt som IS dödade yazidier inte långt därifrån.

Firas Jumaah, hans handledare Charlotta Turner och före detta säkerhetschefen Per Gustafson har varit tysta om händelsen fram tills de berättade i en radiodokumentär i P4 Dokumentär som sändes den 11 november i år.

Publicerad 13 December 2018 11:43