Före detta kommunalrådet Birgitta Persson (M), menar att voljären i Landskrona varit en framgång då den lockar fågelägare från hela Skåne. Här syns hon vid invigningen av voljären i maj förra året.

Före detta kommunalrådet Birgitta Persson (M), menar att voljären i Landskrona varit en framgång då den lockar fågelägare från hela Skåne. Här syns hon vid invigningen av voljären i maj förra året. Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkiv

Voljär i Landskrona kandidat som ”årets värsta slöseri”

Hård konkurrens från 12-miljonerssoffa och misslyckad skidtunnel

LANDSKRONA. Tidigare har Landskrona kvalat in på Slöseriombudsmannens osmickrande lista med en dimmaskin i en rondell. Nu gäller det en fågelbur för 200 000 kronor.

Av
Per Eeg-Olofsson

Voljären, alltså en rastbur för fåglar, bakom Weibullsholm i Landskrona, fick mycket uppmärksamhet när den stod klar i maj 2017. Inte bara för att voljärer är ganska ovanliga i sig, utan även för att den byggts med kommunala medel, cirka 200 000 kronor. Initiativtagare har varit före detta kommunalrådet Birgitta Persson (M), själv fågelägare, som tidigare uppgett till Lokaltidningen att den varit en succé, inte minst för att den lockat fågelägare även från andra delar av Skåne.

Voljären bakom Weibullsholm i Landskrona är cirka 15 meter lång, fyra meter bred och har kostat runt 200 000 kronor att bygga.

Voljären bakom Weibullsholm i Landskrona är cirka 15 meter lång, fyra meter bred och har kostat runt 200 000 kronor att bygga. Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkiv

Någon som inte är lika imponerad är ”Slöseriombudsmannen” (Slöso), som tagit med voljären i Landskrona som en av tio kandidater i en omröstning kring ”Årets värsta slöseri”. Trots det myndighetsklingande namnet är slöseriombudmannen ingen tjänsteman, utan ett opinionsbildningsorgan under intresseföreningen Skattebetalarnas förening. Innevarande slöseriombudsman heter Johan Gustafsson. Varje år anordnar Slöseriombudsmannen en omröstning på nätet om ”Årets värsta slöseri” och i år har alltså voljären i Landskrona tagit sig in på den listan. Landskrona har tidigare haft en kandidat på den listan, nämligen den dimmaskin som skulle skapa en ”trollsk stämning” i rondellen vid infarten från E6, men som fick stängas av efter att det stod klart att dimman gjorde vägbanan hal.

Återstår att se om voljären flyger i omröstningen, eller om det blir platt fall. Klart är att summan 200 000 är blygsam jämfört med de flesta andra kandidaters – se lista nedan. Rösta kan du göra här.

Kandidater till ”Årets värsta slöseri”

1. HELA LANDET. Bidrag till eldrivna båtmotorer (utombordare). Slöso vänder sig mot de 1,1 miljarder som avsatts som premie vid köp av elcyklar med mera. Särskilt då en premie på 10 000 kronor vid köp av eldrivna utombordare.

2. HELA LANDET. Tomma flyktingboenden. Efter att invandringen till Sverige strypts minskade kommunernas behov av flyktingboenden snabbt. Men många kommuner sitter fast i långvariga kontrakt och betalar miljoner för tomma plater.

3. GÖTEBORG. 236 kommunala kommunikatörer. Så många finns det inom Göteborgs stad och det är väl många tycker Slöso. Dessutom ett demokratiskt problem när skattepengar går till att putsa varumärken och motarbeta kritisk granskning.

4. ESKILSTUNA. Biogas för miljoner eldas upp. Eskilstuna kommun ville använda biogas från kommunala energibolaget för att driva stadsbussarna. Men eftersom tillståndet för att transportera gasen gått ut så stoppades leveranserna till tankstationen. I stället har kommunen blivit tvungen att köpa in biometan till sina bussar för 4,5 miljoner.

5. MALMÖ. Rekorddyrt sjukhusbygge. Det skandalomsusade bygget av sjukhuset Nya Karolinska har slagit rekord i byggkostnad per vårdplats. Men det storsjukhus som nyligen påbörjats i Malmö beräknas bli 40 procent dyrare per vårdplats än Nya Karolinska.

6. UPPSALA. En soffa för 12 miljoner. En eluppvärmd soffa med plats för 250 personer ska liva upp Forumtorget i Uppsala. Kostnad: 12 miljoner kronor.

7. BRÄCKE. Världens längsta skidtunnel. När lilla Bräcke kommun inte hittade någon som nappade på idén om att bygga världens längsta tunnel för årets-runt längdskidåkning, så byggde man den själv. Kostnad – cirka 70 miljoner kronor. Kommunen startade också ett bolag som skulle driva anläggningen, det är konkursmässigt efter ett halvår enligt Slöso.

8. DALARNA. Chartrat flyg till Almedalen. För att slippa trängsel på tåg och reguljärflyg chartrade politiker i Dalarna ett eget flygplan som tog dem till politikerveckan i Almedalen. Det kostade 360 000 – kronor, och då fick ändå inte alla plats.

9. LANDSKRONA. Voljär för 200 000 kronor – se ovan.

10. FLERA KOMMUNER. Klimatångestterapi. Flera kommuner, exempelvis Luleå och Eskilstuna, har fått pengar ur det statliga Klimatinvesteringsprogrammet för att anordna kurser i klimatångestterapi. Bättre att köpa utsläppsrättigheter för pengarna menar Slöso.

Publicerad 11 December 2018 10:13