Karl-Gustav Jörlfeldt låter sig väl smaka av huvudrätten på Ängslyckans Nobelmiddag.

Karl-Gustav Jörlfeldt låter sig väl smaka av huvudrätten på Ängslyckans Nobelmiddag. Foto: Jonas Lundin

”Inte var dag vi är på Nobel!”

Ängslyckan bjöd på extra fin mat och stämning på Nobeldagen

TECKOMATORP. Den 10 december samlas Nobelpristagare, kungligheter och digniteter av olika slag och äter Nobelmiddag i Blå hallen i Stockholms stadshus. Några som också fick det lite festligare den dagen var de äldre på Ängslyckan, som serverades en trerätters Nobelmiddag, framtagen av äldreboendets eget kök.

Av
Jonas Lundin

– Jag vill önska er hjärtligt välkomna till Ängslyckans första Nobelmiddag, säger Sofia Ahlström, enhetschef.

I salen ”Buketten” är det nedtonad belysning med levande ljus på borden. De äldre har precis satt sig till bords efter lite tilltugg, cider och musik i foajén.

På ett bord i ena änden av rummet står burkar med Ramlösa, flaskor med lättöl, både vitt och rött vin och en likör, som för tankarna till Baileys, efter maten för den som vill. Borden är vackert dukade med vita dukar.

Först kommer drickan, strax därpå förrätten laxtårta.

– Det var gott, men det var mycket. Jag orkar inte allt, säger Ellen Nilsson.

Inspiration till att ha en Nobelmiddag kommer från dagverksamheter i Kävlinge där man haft det i flera år.

– Jag har varit och serverat där många gånger, säger Kerstin Wijk, som hjälper till och serverar.

Levande musik lägger en lugn och mysig stämning på kvällen. Vid pianot sitter Oliver Hellström, som jobbar som timvikarie på boendet ibland. Han levererar ett blandat program, både klassiskt, pop och från Melodifestivalen, som Ted Gärdestads ”Himlen är oskyldigt blå”, Peter Lundblads ”Ta mig till havet” och Jonas Gardells ”Aldrig ska jag sluta älska dig”.

Undersköterskan Gabriella Nilsson serverar Ellen Nilsson.

Undersköterskan Gabriella Nilsson serverar Ellen Nilsson.

En som applåderar åt musiken är Karl-Gustaf Jörlfeldt, ursprungligen från Glumslöv, men som numera bor på Ängslyckan med sin fru Gertrud.

– Det är mycket trevligt. Det har varit gott hittills. Detta har jag inte smakat än, säger han och syftar på tallriken med fläskfilé, hasselbackspotatis och gräddig svampsås som precis landat framför honom.

Har du varit på den ”riktiga” Nobelmiddagen någon gång?

– Jag är visserligen musiker, men jag har inte spelat där, säger Karl-Gustaf Jörlfeldt och skrattar.

Efter några tuggor blir betyget ”mycket gott”.

Undersköterskan Gabriella Nilsson lägger upp svartvinbärsgelé på tallrikar med huvudrätt.

– Det är så kul att det händer något, att de får klä upp sig lite och träffas i ett annat sammanhang. Det var någon som fick hit finkläder för att gå på Nobelmiddagen. Sådant värmer ens hjärta lite, säger hon.

Huvudrätten bestod av fläskfilé med hasselbackspotatis, gräddig svampsås och grönsaker.

Huvudrätten bestod av fläskfilé med hasselbackspotatis, gräddig svampsås och grönsaker.

Nobelmenyn på Ängslyckan:

Förrätt: laxtårta.

Huvudrätt: fläskfilé med hasselbackspotatis, gräddig svampsås, grönsaker.

Efterrätt: vaniljpannacotta med bärsås och crunch.

Publicerad 11 December 2018 14:00