Foto: Jorchr/Creative Commins

Efter senaste kritikstormen – församling lämnar Twitter

"Har vi sårat någon ber vi om ursäkt"

LIMHAMN.

Limhamns kyrka meddelar att de slutar twittra.
– Jag är trött och ger inga kommentarer om detta till någon mer än det jag lagt ut på Twitter om att vi lämnar arenan, säger församlingsherde Jonas Persson.

Av
Markus Celander

Efter att Limhamns kyrka nyligen twittrat ”Kungörelse! Jesus från Nasaret har nu utsett en av sina efterträdare, nämligen Greta Thunberg” tog debatten fart igen – ska Svenska kyrkan ta ställning i politiska frågor?

Greta Thunberg är en 15-årig tjej som väckte uppmärksamhet på grund av sin klimatstrejk utanför riksdagen i höstas. Förutom klimatpolitiken har många troende reagerat på ordvalet i tweeten – att vara Jesus efterföljare är en sak, efterträdare däremot sänder märkliga signaler.

Limhamns kyrkas tweet om Greta Thunberg är inte den första som orsakat debatt. Tidigare har de bland annat erbjudit förre finansministern Anders Borg samtalshjälp efter hans fylleblackout för drygt ett år sedan, de har kritiserat förslag om tiggeriförbud, och om muslimska böneutrop skrev de att ”Böner som skrivs av t ex Svenska kyrkan på sociala medier är också ett slags böneutrop”.

En som kritiserat Limhamns kyrkas twittrande är författaren, teologen och moderata politikern Ann Heberlein van der Heeg. Till Lokaltidningen Limhamn sa hon i våras attSvenska kyrkan är en trosgemenskap, inte en politisk gemenskap. Den ska inte uttrycka politiska uppfattningar om böneutrop, tiggeriförbud eller papperslösas rättigheter”.

Men det finns även många som gillat Limhamns kyrkas twittrande – bland annat offentliga personer som Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, och Märta Stenevi, miljöpartistiskt kommunalråd i Malmö.

Jonas Persson sa till Lokaltidningen Limhamn efter kritiken mot böneutrops-tweeten i våras att ”Twitter kan vara ett oresonligt medium, man ska uttrycka sig kortfattat och ofta ställs saker på sin spets. Men att vi skulle lämna Twitter på grund av det, det tror jag inte kommer att ske. Gör vi det så känns det som att vi slutar för att vi blivit skrämda, och det kan jag inte acceptera”.

Men nu lämnar de alltså Twitter. Jonas Persson vill inte uttala sig om hur de kommit fram till beslutet. Han påpekar bara att det i huvudsak inte är han själv som twittrar, utan det är något som oftast görs av personalen.

– Men det är ju jag som har ansvaret, säger han.

Dock skrev han den sista tweeten, som publicerades den 6 december: ”Kära Twitter, har vi sårat någon ber vi om ursäkt, det har aldrig varit vår mening. Vår mening har varit att på vårt sätt tala om Jesus Kristus. Nu lämnar vi arenan. Tack för engagemang, glädje och debatt. Gud välsigne er! Jonas Persson, församlingsherde”.

Publicerad 07 December 2018 11:13