Ellen Johansson har tagit upp problemet längs väg 24 med kommunen, hennes förhoppning är att man åtminstone kan bygga en något bredare vägbana.

Ellen Johansson har tagit upp problemet längs väg 24 med kommunen, hennes förhoppning är att man åtminstone kan bygga en något bredare vägbana. Foto: André Kvist.

Ellen, 15, vågar inte ta cykeln till skolan

"Det är en decimeter som jag cyklar på precis bredvid bilarna"

VÅXTORP.

Ellen Johansson går sista året på Våxtorpsskolan. Trots att hon har en liten bit till skolan vågar hon inte ta cykeln eftersom det saknas cykelväg på väg 24 och bilister kör otroligt snabbt tätt intill henne.
– Där är inga fartkameror så människor kör mycket snabbare än tillåtet, säger hon.

Av
André Kvist

Ellen cyklade senast i somras när det ännu var ljust ute, men hela hösten och nu i vintern får hennes cykel stå parkerad i hemmet i Karlsro, söder om Våxtorp. Anledningen är helt enkelt att hon upplever att det är för farligt att cykla till och från skolan längs med väg 24.

– Jag vill gärna cykla för det går snabbare än buss, men jag har ingen cykelväg och det finns inga gatlampor. Förr har jag cyklat genom skogen men den är inte bra längre, så den enda vägen är längs väg 24, säger hon

Tidigare har det funnits en väg genom skogspartierna som hon kunnat använda, men den har nu vuxit igen. Alternativet att gå sätter henne i samma sits, just intill vägen. Det som kvarstår är att åka buss, något som tar 35 minuter enkel väg då bussen kör en rejäl omväg, istället för en cykeltur på knappt tio minuter.

– Det känns läskigt att cykla när det är 80 kilometer i timmen för bilar. Jag har skolskjuts för att vägen är farlig, inte för att vägen är lång. Där är inga fartkameror så människor kör mycket snabbare än tillåtet. Någon gång har jag kört ner i diket eller kommit ut på vägen när en lastbil farit förbi, säger Ellen Johansson och fortsätter

– Det behövs inte en hel cykelbana, det räcker med en bredare vägbana. Nu är det en decimeter som jag cyklar på precis bredvid bilarna. Jag brinner för miljön och vill därför cykla istället för att ta buss men jag vågar inte.

I hemmet står cykeln kvar och har gjort så sedan i somras. Istället för att cykla i knappt tio minuter tar hon nu bussen i 35 minuter, orsaken är att vägen är för farlig.

I hemmet står cykeln kvar och har gjort så sedan i somras. Istället för att cykla i knappt tio minuter tar hon nu bussen i 35 minuter, orsaken är att vägen är för farlig. Foto: André Kvist.

Det återstår bara några månader innan Ellen går vidare till gymnasiet. Då hon elitsatsar på sin volleyboll vill hon helst flytta till Falköping eller gå i Falkenberg. Oavsett vad så kommer hon behöva ta sig in till Våxtorp samma väg. Och hennes två yngre syskon kommer även de få dras med samma bekymmer inom ett par år.

För att göra sin röst hörd har Ellen Johansson hört av sig med problemet till kommunens högsta politiker, kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic (M).

Babic anser att problemet är "mycket angeläget!" och berättar att man har föreslagit en prioriterad cykelväg i den regionala cykelplanen. Men när det kan bli av är ännu oklart.

– Det måste in i den regionala planen, den är inte där än, säger hon och hänvisar till Trafikverket. Det är bra om många stöter på till dem (Trafikverket, reds anm.).

Ellen Johansson berättar att det finns andra på skolan som är i samma sits. Många väljer bort cykeln och på skolgården står ställen tomma. Att ta sig från samhälle till samhälle med cykel behöver byggas ut, anser hon.

– Det är dåligt att cykelvägarna inte leder någonstans, det finns inga riktiga cykelvägar utanför Våxtorp, bara i byn, avslutar hon.

Publicerad 06 December 2018 07:00