Arkivfoto: Fredrik Magnusson

Döms för sexuellt ofredande mot sin styvdotter

Lunds tingsrätt dömer mannen till skyddstillsyn

MELLANSKÅNE.

Massagen mot nack- och ryggsmärtor slutade med tafsande på bröst och könsorgan. Nu döms en man som är bosatt i Mellanskåne för sexuella ofredanden mot sin exfrus minderåriga dotter.

Ofredandena ägde rum vid två tillfällen tidigare i år. Den dömde mannen var då gift med flickans mamma. Flickan var vid brottstillfället i övre tonåren men inte myndig. Hon hade ont i rygg och nacke och hade tidigare blivit masserad av sin styvpappa.

En kväll när familjen hade haft gäster hemma fick flickan massage av sin styvpappa. De gick upp på hennes rum så att hon kunde ligga ner på sängen och slappna av bättre. Mannen knäppte då upp hennes BH och masserade även hennes bröst, höfterna, på magen och under troskanten. Någon månad senare hände ungefär samma sak igen. Även då masserade styvpappan flickan på brösten och innanför troskanten samt pussade henne på ryggen. Flickan säger även att han andades häftigt i samband med detta.

I somras fick flickan veta att mannen och hennes mamma skulle skiljas. Hon berättade då för sin mamma vad som hänt.

Styvpappan blev tidigare i höstas diagnosticerad med bipolär sjukdom. Han säger att han när händelserna ägde rum var manisk och inte riktigt minns vad som hände. Han erkänner att han masserat flickan på brösten, men inte att han masserat innanför troskanten. Han kan inte svara på varför han gjort detta eller om han blev sexuellt upphetsad.

Lunds tingsrätt finner att flickan redogjort för sin berättelse "på ett sammanhängande och återhållsamt sätt, utan synbara överdrifter eller ologiska inslag". Hennes uppgifter får även stöd av styvpappans uppgifter. Han döms därför för sexuellt ofredande vid två tillfällen till skyddstillsyn.

Den dömde ska även genomgå behandlingsprogrammet ROS som riktar sig till sexualbrottsdömda samt fullfölja pågående vårdinsatser eller motsvarande som Frivården kan komma att bestämma. Han döms att betala skadestånd till flickan på totalt 60 675 kronor.

Publicerad 06 December 2018 06:00