Altanen som hundarna har som rastgård var vid Länsstyrelsens besök full av avföring. Bilden är ett montage.

Altanen som hundarna har som rastgård var vid Länsstyrelsens besök full av avföring. Bilden är ett montage. Foto. Bild hämtad från Länstyrelsesn protokoll/Lokaltidnigen.

Hundägare lät sina djur leva i sin egen avföring – kritiseras

Flera kontroller gjorda efter inkommen anmälan

ÖSTERLEN. Efter Länsstyrelsens djurkontroller fick hundarna komma till veterinär. Men nu vill de även att djuren även ska rastas och slippa leva i sin egen avföring.

Av
Jon Loman

En man skriven i en kommun på Österlen får ännu ett föreläggande av Länsstyrelsen, orsaken är att han inte tar tillräckligt god hand om sina hundar.

Under hösten har Länsstyrelsen vid två tillfällen genomfört djurskyddskontroller i en fastighet i Sjöbo där mannen haft två hundar boende.

Redan vid första besöket fick mannen ett föreläggande att ta hundarna till veterinär för att få klorna klippta, öronen rengjorda, tänderna rengjorda samt få misstänkta knölar undersökta.

Efter en uppföljande kontroll konstaterades att mannen följt föreläggandet och tagit hundarna till veterinären. Men Länsstyrelsen beslutar nu att ge hundägaren ytterligare förelägganden. De menar att hundarna inte rastas tillräckligt och att fastighetens tio kvadratmeter stora altan inte är en tillräcklig rastgård.

Den andra punkten hundägaren föreläggs på är angående renhållning. De menar att bostadens golv är smutsiga och fulla med avföring som inte städas bort på ett som stämmer överens med god djurhållning.

Så här skriver länsstyrelsen i beslutet:

– Hundar är av naturen renliga djur som väljer att göra ifrån sig på platser där de normalt inte uppehåller sig eller vilar. Det innebär att en hund hindras från att bete sig naturligt när den hålls i utrymmen som är ohygieniska.

Publicerad 05 December 2018 13:37