Fantombilden.

Fantombilden. Foto: Ritzau Scanpix Johan Nilsson/ Polisen

Polisen vet varifrån cyklande våldtäktsmannen kommer

"Vissa länder är mer intressanta än andra"

MALMÖ.

Trots flera hundra tips efter att ha publicerat en fantombild har polisen inte kunnat gripa den cyklande våldtäktsmannen. Men med en fördjupad DNA-analys hoppas man ha kommit ett steg närmare. Analysen visar vilken färg våldtäktsmannen har på håret, ögonen och huden samt vilken del av världen han kommer ifrån.

Mannen misstänks för två grova våldtäkter den 22 maj och 2 junisamt ett våldtäktsförsök den 13 augusti. Han förföljde kvinnorna på cykel och enligt nya uppgifter utgick han vid alla tre tillfällena från området mellan Nobeltorget och Rosengård i höjd med Scheelegatan. Där skedde också den första våldtäkten. Den andra däremot skedde i en helt annan del av Malmö, i Västra hamnen.

– Han har följt efter kvinnan i tre, fyra kilometer, utan att kvinnan märkte det, säger kammaråklagare Ola Lavie.

Trots mängder av tips och topsningar har inte polisen kunnat gripa mannen. Med en fördjupad DNA-analys hoppas man kunna ringa in honom bättre.

– Vi har haft resultatet av den fördjupande DNA-analysen en tid. Den analys som vi har gjort kommer aldrig att bli offentlig men vi är ett steg närmare att se vem det rör sig om, säger Ola Lavie.

Med DNA-analysen kan man avgränsa vilken del av världen mannen kommer ifrån.

– Allt handlar om sannolikhet med viss procentsats. Det är en genetisk profil som finns i vissa länder. Det betyder att vi kan utesluta längst österut och västerut, som Sydamerika. Det gör att vissa länder blir mer intressanta än andra, men vi kan inte avskriva något land i den regionen.

Analysen visar också vilken hud-, ögon- och hårfärg som mannen har.

– Det stämmer till 100 procent på vår fantombild. Sedan kan han vara tjockare eller smalare i ansiktet, ha tjockare ögonbryn eller annan frisyr, allt sådant som går att förändra, säger Ola Lavie.

Varför har polisen inte kunnat gripa mannen?

– Det är omöjligt att svara på. Det kan till exempel vara en person som inte rör sig ute bland människor.

Publicerad 27 November 2018 11:34