Ideell förening betalar 58 000 kronor i månadshyra – trots billigare alternativ

HÖGANÄS.

Ideella Loppan betalar 58 000 kronor i månadshyra trots att det fanns andra lokalalternativ.

Av
Lotta Venhagen

Enligt den tidigare styrelseledamoten Bengt Hielm fanns det alternativ när Loppan för två år sedan tvingades att byta lokal;

– Vi hade en driftig verksamhetsledare som hade hittat ett annat alternativ på Brännerigatan. Men Péter Kovács drev på, säger han till Helsingborgs Dagblad. Lokalen kostar 58 000 kronor i månaden något både han och personal som tidigare jobbat i den ideella butiken reagerat på.

– Jag la upp det som ett förslag. Det var en lokal som inte låg lika centralt, men som var mycket billigare. Jag sa att vi kunde komma och titta, men det var inte intressant. Man ska ha klart för sig att ingen tvingade Loppan att ta lokalen på Köpmansgatan, säger hen – som vill vara anonym – till samma tidning.

Personalen fick besked att de skulle sälja mer och höja priserna vilket inte funkade enligt den tidigare anställde.

Péter Kovács, ordförande i Loppan, ger en annan bild och menar att man var tvungen att hyra den dyra lokalen.

– Det fanns inget annat alternativ. Inte i centrum där vi vill vara. Vi var ute efter en lokal antingen på Storgatan eller på Köpmansgatan, säger han.

De ekonomiska problemen Loppan dras med är inget nytt enligt Bengt Hielm som tidigare varit revisor och vid flera tillfällen gett rekommendationen att syrelsen inte ska beviljas ansvarsfrihet. Även andra som haft revisoruppdraget har haft synpunkter rapporterar tidningen, men vid årsskiftet blev ansvarsfrihet trots det beviljad.

Sedan 2010 har Loppan ansvaret för ett barnhem i Rumäningen. Nyligen tvingades man strypa hjälpen dit, liksom hjälppaket med mat till ett hundratal fattiga i Kosovo. Trots dessa besparingar fortsätter man att sända kläder och möbler till en loppis i Rumänien, som enligt Bengt Hielm är en privat loppis som gör 15 000 euro i vinst varje år.

– 2016 la Loppan ut mer än en kvarts miljon på att förse den här loppisen i Rumänien med kläder och möbler.

Péter Kovács säger till tidningen att det inte är något konstigt med Rumänienloppisen;

– Det är en ideell förening. De betalar förvisso ut lön till några medarbetare men vi har alltid bett om att få deras räkenskaper och det har alltid sett okej ut.

Kontraktet med Jefast som äger lokalen är uppsagt men varar till och med oktober nästa år. En billigare lokal kan vara på gång enligt Péter Kovács.

Publicerad 27 November 2018 10:12