Minnesplatsen betydde mycket för Annica Persson.

Minnesplatsen betydde mycket för Annica Persson. Foto: Privat

Minnesplats städades bort: "Där jag var närmast min son"

Annica är besviken på kommunen

LÖDDEKÖPINGE.

När Annica Perssons son omkom i en trafikolycka förra sommaren satte hon upp en minnesplats bredvid vägen där han gick bort. Platsen har hjälpt henne och andra som stod hennes son nära i sorgearbetet. Men nu har kommunen rensat bort minnesplatsen.

Av
John Nordh

Minnesplatsen låg på en gräsyta bredvid rondellen vid Köpingevägen/Landskronavägen. Förutom ett kors som sonens vän hade satt dit, stod det också ofta tända gravljus och låg blommor på platsen. Annica Persson, hennes barn och flera andra som stod hennes son nära besökte ofta platsen.

– Jag känner mig närmare min son där han levde sina sista sekunder, än vid hans grav, säger hon.

Senast Annica Persson var där, var under allhelgonahelgen. Hon tände gravljus, satte dit elektriska ljus och lade blommor vid korset. Kort därefter var alla sakerna borttagna.

– Ljusen måste varit tända fortfarande, säger Annica Persson.

Hon tycker att det känns respektlöst. Enligt Annica Persson fick hon ingen information om att minnesplatsen skulle tas bort och därför blev hon mycket upprörd.

– Kommunen har sagt att de satte upp lappar på platsen men varken jag eller någon annan har sett dem. Lappar kan ju blåsa bort eller förstöras, säger hon.

Annica Persson berättar att hon själv inte hade velat att minnesplatsen skulle finnas där i flera år. Men att den togs bort femton månader efter olyckan känns alldeles för tidigt.

– Jag önskar att de hade lagt ner lite möda på att ta reda vem jag var så att vi kunde föra en dialog. Hade platsen varit misskött så hade jag haft större förståelse för att de skulle vilja ta bort den. Men jag har varit där ofta och till och med klippt gräset runt omkring så att den inte skulle vara i vägen för dem när de sköter gräsytan.

Enligt Thomas Landén, tillförordnad gatuchef i Kävlinge kommun, finns det ingen kommunal policy för spontana minnesplatser på kommunens mark. Istället har man tittat på hur andra kommuner har hanterat liknande ärenden.

– Jag har full förståelse och stor respekt för att detta är känsligt. Men minnesplatsen låg på en gräsyta som måste klippas och skötas och någonstans tycker vi det är rimligt att en sådan plats kan få finnas under en viss tid och sedan avvecklas, säger han och fortsätter:

– Vår driftentreprenör satte lappar på platsen och informerade om att vi skulle avveckla den och nu är det gjort. Driftsentreprenören slängde ingenting utan tog hand om alla sakerna och det har vi också berättat för de som hade platsen.

Det handlar inte bara om att gräsytan måste kunna skötas. Enligt Thomas Landén handlar det också om hur andra människor som passerar upplever platsen.

– Någon kanske upplever obehag av att bli påmind om tragedin var gång man passerar. Vi hoppas att minnet av personen lever vidare, och som minnesplats kanske vid gravplatsen eller i en minneslund.

Foto: Privat

Publicerad 14 November 2018 13:27