Jessica och Hasse Enoksson och ett gäng katter välkomnar ensamma till hemmet.

Jessica och Hasse Enoksson och ett gäng katter välkomnar ensamma till hemmet. Foto: Martin Wingren

Familjen Enoksson öppnar sitt hem för ensamma året runt

Samlar även in och delar ut julklappar till behövande

LAHOLM.

Familjen Enokssons hem står alltid öppet för de som annars sitter ensamma och nu söker de även ensamma äldre som vill bli extra morfar eller mormor. I år siktar de dessutom på att dela ut tusen julklappar till 500 behövande familjer.

Redan har husvagnen hos familjen Enoksson på Idegården utanför Laholm börjat fyllas med julklappar, från givmilda människor. Julklappar som Jessica Enoksson kommer att dela ut tillsammans med maken Hasse och sina två barn.

– Vi kommer att ha med julmat, godis och julklappar och vår häst som barnen kan klappa. Vi har redan börjat samla in julklappar och kommer att ha husvagnen som en tomteverkstad, säger Jessica Enochsson som berättar att hon efter en svår period firade jul ensam och att hon inte vill att någon annan ska behöva göra det.

Sedan 2014 har de öppnat upp sitt hem på julafton för hemlösa, familjer, nyanlända och äldre som annars sitter ensamma.

– Som mest har vi varit 42 personer här hemma. Vi har haft fullt julbord och vi ser att det knyts vänskapsband, säger Jessica Enochsson och fortsätter:

– I år kommer vi inte att ha det på julafton utan då har vi bestämt oss för att rå om varandra. Men vi kommer istället att åka ut till familjer och dela ut julklappar. Men om jag känner oss rätt så kommer det säkert att komma hit någon ändå. Våra dörrar är alltid öppna för folk som känner sig ensamma. Vi är rika på ödmjukhet och medmänsklighet.

Familjen börjar dela ut julklappar från den 1 december och den 22 december kommer de att finnas bredvid Halmstad arena, mellan klockan 12 och 16. Förra året delade de ut 600 julklappar totalt, i år räknar de med åtminstone 1 000.

– Det är många som kommer och hjälper till. Det var dessutom ett företag som istället för att ge julklappar till sina anställda kom överens om att ge pengar till oss istället, säger Jessica Enoksson.

Familjen Enoksson siktar på att fylla husvagnen med julklappar till behövande familjer.

Familjen Enoksson siktar på att fylla husvagnen med julklappar till behövande familjer. Foto: Martin Wingren

Den som vill skänka saker som sedan delas ut till familjen är välkomna.

– Bara de hör av sig innan så vi är hemma. Det ska vara hela och rena saker, leksaker eller prydnadssaker. Inte kläder eller möbler, säger Jessica Enoksson.

Även om det är julen som är familjen Enokssons högtid så vill de finnas där för ensamma året runt.

– Många är ensamma och kommer hit året om, och till exempel grillar på sommaren, säger Hasse Enoksson.

Nu söker de även äldre som kan tänka sig att vara extra mormor, morfar, farmor eller farfar.

– Det finns många ålderspensionärer som sitter ensamma och kanske inte har barnbarn. Då kan de höra av sig till oss, om de vill ha en familj och umgås och äta middag ihop till exempel, säger Jessica Enoksson.

Publicerad 21 October 2018 07:00