Trelleborgs nya stayre.

Trelleborgs nya stayre. Foto: Åsa Meierkord

Klart: M och KD ska styra Trelleborg – med stöd av SD

SD: ”Vår politik kommer att märkas inom väldigt kort tid”

TRELLEBORG. Moderaterna bildar minoritetsstyre med Kristdemokraterna och Trelleborgs största parti – Sverigedemokraterna sätter sig i opposition men kommer att stötta de två partierna i ”de allra flesta frågor”.

Av
Åsa Meierkord

Det är Moderaternas Mikael Rubin som har sytt ihop det valtekniska samarbetet. Erik Lundström (KD) och Helmuth Petersén (SD) hade faktiskt inte ens träffat varandra innan presskonferensen hölls och det nya styret presenterades under fredagen.

– Vi vill fortsätta Trelleborgs positiva utveckling och utifrån hur invånarna har röstat är det här den bästa lösningen, KD och SD ligger oss närmast och därför började vi prata med dem, säger Mikael Rubin (M).

Enligt Mikael Rubin nådde de tre partierna samstämmighet ganska snabbt i de allra flesta frågor under de fåtal möten man har haft. Han får medhåll av Helmuth Petersén (SD).

– Vi delar uppfattning i de allra flesta frågorna och när det gäller de frågor vi inte delar uppfattning, kommer vi att gå i opposition, säger Helmuth Petersén (SD).

Trots att Sverigedemokraterna blev största parti i Trelleborg med 13 mandat, har Helmuth Petersén inte gjort anspråk på posten som kommunstyrelsens ordförande.

– Jag vill inte vara kung utan ett kungadöme. Ingen ville ju prata med oss. Vi skulle inte få genom några beslut, på det här viset kommer vår politik istället att få genomslag inom väldigt kort tid. För att få stöd av oss har det krävt förhandlingar och någon gång i februari-mars, kommer det att finnas ett antal motioner från oss på kommunstyrelsens bord att ta ställning till, säger Helmuth Petersén utan att vilja avslöja vad motionerna kommer att handla om.

Mikael Rubin (M) understryker dock att det inte har drivits genom några eftergifter på förhandlingsbordet som inte en moderat politik kan ställa sig bakom.

– Visst kommer det att uppstå situationer där vi inte har samsyn, det räknar jag med, säger Mikael Rubin (M).

En av de viktigaste punkterna för Sverigedemokraterna i diskussionerna med Moderaterna var möjligheten till insyn. Nu har de kommit överens med Moderaterna att om de ska rösat på varandra när det gäller ordförande och vice ordförandeposter.

– Under föregående mandatperiod har kvartetteten (S, C SÖS och MP, reds anm.) gjort allt för att stänga oss ute. Kommunikationen betyder allt i politik. De har sagt att de inte delar vår människosyn. Vi delar inte heller deras, säger Helmuth Petersén.

På måndag hålls det första kommunfullmäktigesammanträdet. Men det blir först i november eller december som alla ordförandeposter i nämnderna kommer att vara klara.

– Vi kommer att göra en stor omorganisering när det gäller den politiska organisationen. Vi kan inte tillsätta nämndordförande förrän vi vet hur nämnderna ser ut, säger Mikael Rubin )M).

För Erik Lundström (KD) blir det från kylan in i maktens korridorer på väldigt kort tid. Kommunfullmäktigemötet blir hans första någonsin.

– Det är fantastiskt att ha fått förtroendet av väljarna. Jag ser fram emot arbetet.

Publicerad 19 October 2018 16:42