Från vänster: Fanny Boss, Noemi Fredriksson och Lovisa Dahlberg.

Från vänster: Fanny Boss, Noemi Fredriksson och Lovisa Dahlberg. Foto: Privat.

Deras mål: minska matsvinnet till noll

"Det tar extremt mycket på miljön"

HELSINGBORG.

Tre gymnasieelever på Procivitas har genom ett UF-företag tagit fram appen Retrieve It för att sätta stopp för matsvinn. Planen är att maten ska säljas vidare och det som blir över skänkas till Hemlösas Hus.

Av
André Kvist

Tre 17-åriga unga kvinnor på Procivitas ekonomiprogram har skapat en app som ska sätta stopp för matsvinnet. De har skapat UF-företaget Retrieve it, vilket även appen heter, där restauranger och caféer kan sälja sitt överskott till ett rabatterat pris, istället för att det ska hamna i soptunnan.

– Vi satsar på lokala företag, inte stora kedjor, som vill sälja sitt överskott. Vi vet att det finns liknande tjänster men inget som har slagit igenom här i Helsingborg, säger Lovisa Dahlberg och fortsätter:

– Vi vill göra det enklare för alla att bidra till miljön och ett minskat matsvinn.

Att helt radera matsvinn är förstås drömscenariot men även små insatser kan göra stor skillnad. Alla tre i gruppen har arbetat inom restaurangbranschen och har reagerat på hur mycket som går till spillo. Det är dels dåligt för miljön men också en kostnad för restauranger och caféer, menar de.

– Något behöver göras åt det! Det kostar restauranger mycket pengar och tar extremt mycket på miljön, säger Lovisa Dahlberg.

Efter att ha fått hjälp från några vänliga elevre på IT-gymnasiet finns det nu en demo-version av appen Retrieve it. Den fulla versionen lanseras till Iphone och förhoppningsvis även till Android.

Lovisa, Fanny och Noemi diskuterar nu att utöka projektet även till livsmedelsbutiker. I juli nästa år måste eleverna avveckla sitt UF-företag, men det innebär inte att deras arbetet försvinner för alltid.

– Går det bra kan vi starta upp det igen. Och vi vill gärna arbeta med det efter att vi har gått ut gymnasiet, avslutar Lovisa Dahlberg.

Den mat som ändå blir över kommer sedan att skänkas till Hemlösas Hus i Helsingborg som tog emot förslaget med öppna armar.

Publicerad 19 October 2018 13:24