Foto: Åse-Marie Nilsson / Privat

Nytt kvarter i Malmö kallas för ”Sveriges fulaste”

RÖRSJÖSTADEN.

Det nybyggda Kvarteret Sofia i Rörsjöstaden har kallats för ”det fulaste som har byggts i Sverige under 2000-talet” av Arkitekturupproret. Fasaden, som medvetet har gjorts rostig, har väckt starka känslor bland medlemmarna.– Den är enastående ful, säger Ronnie Niby, en av Arkitekturupproret styrelsemedlemmar.

Arkitekturupproret är en förening som verkar för nybyggnation enligt klassisk arkitekturtradition. Den bildades som ”en reaktion mot en allt fulare arkitekturutveckling i Sverige samt okänsliga rivningar och tillbyggnader”. När det dök upp bilder på kvarteret Sofia på föreningens Facebook-sida lät reaktionerna inte vänta på sig.

– Det är som en annan journalist sa ”ett exempel på den här tidens brutalism”. Det är i stort sett bara arkitekter, eliten och vissa utvalda kulturjournalister som tycker om den typen av arkitektur, inte folket, säger Ronnie Niby.

På vilket sätt passar det inte in i den omgivande bebyggelsen?

– Den skapar disharmoni och man har varken respekterat områdets historia eller den existerande arkitekturen. Arkitekterna har varit mer intresserad av att skriva sitt namn genom byggnaden. Folk flyttar dit för att bo i en vacker stadsdel, istället får de det där rostschabraket. Vem är det arkitekterna bygger för – folket eller sig själva?

Kan det inte finnas en charm i att olika arkitektoniska stilar möts i en stad?

– Lägg väl märke till att olika stilar brukar existera i separata stadsdelar. Det här huset hade gärna fått byggas i Västra hamnen, för att återspegla lite av stadens historia med industrin. Men om vi ska vara helt ärliga – vilken industriarbetare hade varit stolt över något som är rostigt?

Vad säger du om att det finns de som faktiskt tycker att kvarteret Sofia är vackert?

– Självklart finns det undantag. En undersökning som har gjorts i Storbritannien visar dock att 77–80 procent av befolkningen föredrar klassisk arkitektur. De som gillar modernism är alltså i minoritet.

Lokaltidningen Malmö bad MKB att kommentera kritiken.

Kan ni berätta om tanken bakom att fasaden är rostig?

– Det var en arkitekttävling utlyst av Malmö stad, och det vinnande bidragets fasad var i cortenstål. Fasaden kommer att över tid att få en jämnare färg, svarar Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB, i ett mejl till Lokaltidningen Malmö.

Tycker ni att huset smälter in väl i den omgivande bebyggelsen?

– Tanken med kvarteret Sofia är att komplettera den befintliga bebyggelsen med en ny gestaltning. Vi ser huset är en modern tolkning av den klassiska sekelskiftesarkitekturen med slutna innergårdar.

Tror ni att folk i allmänhet tycker att huset är vackert?

– Utseende är alltid en smaksak. Många har anmält sitt intresse att flytta till Kvarteret Sofia, på Boplats Syd (som förmedlar de lediga lägenheterna). Med kvarteret Sofia tillför vi 177 nya hyreslägenheter, varav 11 LSS-boende, i ett centralt och omtyckt område.

Publicerad 09 August 2018 09:30